Vojislav Šešelj
Tanjug/ Rade Prelić
Vojislav Šešelj

Tanjug/ Rade Prelić

Vojislav Šešelj, Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Naredne nedelje biće održana prva sednica Skupštine Srbije posle uvođenja vanrednog stanja zbog koronavirusa, a poslanici će sedeti u svakoj trećoj klupi, biće u punoj „borbenoj opremi“ i truditi se da što pre pređu sve tačke dnevnog reda. Budući da je za kvorum potrebno prisustvo 126 poslanika, najmanje toliko će ih biti, neki od njih će možda sedeti i na galeriji.

- Treba svi da dođu na sednicu, pa ne može niko nama starijima da zabrani. Ne znam tačno kada će biti, čekamo da zakaže predsednica Skupštine. Takođe, treba prvo da se obavi dezinfekcija, pa dezinsekcija, pa deratizacija sale, i onda nema problema. Nabavio sam svu zaštitnu opremu, čak i limene gaće imam da obučem - u svom stilu poručuje lider SRS-a.

- Razgovarao sam sa predsednicom Majom Gojković. Sve zavisi od epidemiološke situacije, ali ukoliko se nastavi ovim tokom, sednica može da bude u ponedeljak ili utorak. U svakom slučaju, moraće da budu poštovane epidemiološke mere, kao i dolazak što manjeg broja policijskih službenika i administrativnih radnika. Da se održi sednica, a da ne ubacimo unutra 1.000 ljudi, nego da dođu uglavnom poslanici. Može da radi bife, a ne mora restoran. Ne moraju ta dva dana svi da jedu ćevape, ni u Predsedništvu ne radi restoran svaki dan - naveo je Vučić.

Vojislav Šešelj

Tanjug/ Sava Radovanović

Vojislav Šešelj, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Danas Administrativni odbor, u petak Kolegijum skupštine

Danas će biti održana sednica Administrativnog odbora Skupštine Srbije, na kojoj će poslanici raspravljati o rebalansu budžeta parlamenta, odnosno o umanjenju sredstava. U petak će Kolegijum Skupštine Srbije održati onlajn sednicu, radi dogovora o načinu održavanja sednice parlamenta.

Ne očekuje se ukidanje vanrednog stanja

Na sednici će verovatno biti potvrđena odluka o vanrednom stanju.

Prema Ustavu Srbije, član 200, kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, parlament je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

Ako Skupština ne potvrdi ovu odluku, ona prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine, održane po proglašenju vanrednog stanja.