Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Ministar Mali je istakao da Srbija ima novca za digitalizaciju, koja je razvojna šansa naše zemlje.

„Mi imamo novca za digitalizaciju, recimo IT kancelarija sada ima budžet 50 odsto veći nego što je imala prošle godine. Privrednici moraju da shvate prednosti digitalizacije, koja će, između ostalog, omogućiti da se PDV brže vraća, da se ubrzaju carinske procedure“, naveo je Mali.

On je digitalizaciju nazvao i stateškim ciljem, sredstvom koje će nam pomoći da ubrzamo privredu i ostvarimo još veći rast.

„Potreban nam je još veći privredni rast i mi očekujemo da Srbija 2025. godine ima BDP vredan 73 milijardi evra. Za to nam je potrebna digitalizacija kao strateški cilj“, rekao je Mali.

On se posebno osvrnuo na procese digitalizacije koji se sprovode u Poreskoj upravi (PU) i Upravi carina.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

„Reforma Poreske uprave ide u dva smera. Jedan je suštinska reforma, koja je usmerena na rad uprave, u smislu digitalizacije, ubrzavanja procesa, dok drugi predstavlja uvođenje novih uređaja koji će omogućiti da relevantne ustanove, u realnom vremenu, dobijaju informacije o prihodima privrednih subjekata“, rekao je Mali i dodao da će to značajno olakšati poslovanje i živote svih nas.

Mali je istakao da će digitalizacija značajno ubrzati povraćaj PDV-a.

„To je inače jedan od glavnih zahteva privrednika, jer oni sada čekaju 10, 15, ili 25 dana na povraćaj PDV-a. Po završetku tog procesa videćemo stvarnu benefit digitalizacije u PU“, rekao je ministar finansija.

On je naglasio da se intenzivno radi i na digitalizaciji procesa Uprave carina, radi boljeg i bržeg protoka ljudi i robe, posebno zbog inicijative „Mini šengen“.

„Što se tiče carine, već smo usvojili sve odluke, recimo sa Severnom Makedonijom, imamo jedan šalter za sve zemlje“, naveo je Mali.

Vlada, kako je rekao ministar finansija, vodi dijalog sa privredom i sa civilnim sektorom.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

„Mi smo spremni da slušamo, razumemo i implementiramo savete koje dobijamo od civilnog sektora. Tako ćemo, na primer, od 1. jula imati portal javnih nabavki koji će obezbediti veću konkurentnost, transparentnost i to je zapravo jedan od načina na koji će Vlada podržavati konkurenciju i podsticati digitalizaciju“, istakao je Mali.

Ministar je naveo da se važne odluke donose konsultujući privredu, jer ideja je, ocenjuje on, da se ekonomija i naše društvo pogura napred.

„Mislim da smo na pravom putu i želim da zahvalim premijerki Ani Brnabić jer se bori za proces digitalizacije u Srbiji. Nadam se da možemo malim koracima napraviti razliku i raditi još bolje u budućnosti. Digitalizacija je samo sredstvo, a cilj je veći kvalitet života građana, bolje društvo i jača ekonomija“, rekao je Mali.

On je ocenio da je za Srbiju ključna 5G mreža, jer bez nje neće moći da nastavi sa digitalizacijom.