Aleksandar Vučić u Briselu
EU
Aleksandar Vučić u Briselu

EU

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: EU

Ako je Srbija spremna da isporuči sve reforme do 2024. godine, i EU mora da bude sprema da zatvori pregovore kada zemlja obavi svoj deo posla, rekao je danas komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Varheji je, govoreći na otvaranju onlajn "Beogradskog ekonomskog foruma", ocenio da je i za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkna "jedina budućnost da postanu deo EU, deo zajedničkog tržišta i evropskog sistema demokratije".

- Opredeljeni smo da osiguramo bezbednosti i prosperitet celog regiona i aktivni smo u davanju novog života angažmanu EU sa Zapadnim Balkanom kao i celom procesu proširenja - kaže Varheji.

Komesar napominje da Srbija sa novom vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU.

Oliver Varhelji

printscreen

Oliver Varhelji, Foto: printscreen

On podseća da je nova vlada u Beogradu iskazala svoju posvećenost sprovođenju reformi i to u prioritetnim oblastima vladavine prava i medijskih sloboda, kao i da je zadužena i da radi na dijalogu Beograda i Prištine, što je drugi uslov za pristupanje Srbije EU.

- U zajedničkom nam je interesu da ceo region, a među prvima Srbiju, postane deo porodice zemlja članica. EU ima mnogo toga da ponudi Srbiji u smislu prosperite, stabilnosti, bezbednosti što može biti veliki potencijal za narod Srbije - kaže Varheji.

Komesar za proširenje EU navodi da bi članstvo Srbije doprinelo bi kulturološkom bogatstvu Unije, osiguralo dugoročnu stabilnost regiona i donelo ”dodatnih osam miliona ljudu posvećenih zajedničkom evropskm cilju i zajedničkim principima”.

Varheji naglašava da je za EU proširenje na Zapadni Balkna prioritet, posebno i zbog činjenice da je taj region, kroz istorju, ”retko bio stabilan, prosperitetan i bezbedan”.

- Ovo je istorijska mogućnost da se do toga dođe, a da lošu istroriju ostavimo iz nas - rekao je on.

Oliver Varheji naglašava da bi ulazak Zapadnog Balkna u EU značilo novi veliki region gde nema prepreka za putovatovanja, trgovinu, pružanje usluga i investiranje što bi, prema jegovim rečima, otvorilo ogromnu mogućnost za građene Zapadnog Balkana da žive bolji evropski život u budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Sam

23.11.2020 17:12

Srbija nikad nece uci u EU jer je Srbija ruska filijala na Balkanu.Do kad je tako nece nikad uci u EU