Aleksandar Vulin
printscreen
Aleksandar Vulin

printscreen

Aleksandar Vulin, Foto: printscreen

Srbija se najuspešnije bori na ruti kojom prolaze migranti bori protiv krijumčara, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i dodao da naša zemlja ne može da postane "parking" za migrante zbog čega su važni i sporazumi sa susednim zemljama.

Obrazlažući u parlamentu Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčara migranata, Vulin je ocenio da je jasna njegova praktična primena.

"Migrantska kriza koja je počela 2015. godine nije prestala, a kako stoje stvari, neće ni prestajati dokle god EU nije u stanju da formuliše zajedničku politiku po pitanju migranata i dokle god velike zemlje ne postignu stav, a Srbija se nalazi na ruti kojom oni prolaze", rekao je Vulin.

On je dodao da je zbog toga važno da se sarađuje sa šuedima kako bi se zajedno borili protiv ilegalnih migracija.

"Ne može Srbija da postane parking za migrante gde će oni ulaziti i izlaziti kako god hoće i da provode vreme u našoj zemlji kako god hoće”, rekao je Vulin i dodao da je naša zemlja sve što je potrebno obezbedila migrantima koji se, kako kaže, nalaze u kampovima.

Migranti, policija, privođenje

MUP

Migranti, policija, privođenje, Foto: MUP

Ministar je rekao da Srbija nije koristila silu prema migrantima, kao i da ih je medicinski obezbedila, te nije bilo zaraženih migranata tokom pandemije korona virusa. Kako je objasnio, zbog toga migranti nisu predstavljali pretnju ni za građene Srbije, ali ni za sebe.

Vulin je kazao da će se sa Severnom Makedonijom formirati zajednički istraživački timovi i da će sa tom susednom zemljom Srbija razmenjivati dobro iskustvo i praksu.

"Najbliži smo susedi, imamo isti problem i ovo je način da se sa tim problem borimo i da još ozbiljnije štitimo naš način života", podvukao je Vulin.

Kada je reč o sporazumu sa Kraljevinom Lesoto, Vulin je rekao da je taj sporazum način da Srbija iskaže zahvalnost i poštovanje za to što je ta južnoafrička država povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

"Lesoto nije velika zemlja i nema potencijal kao neke druge afričke zemlje, ali je pokazala hrabrost da poštuje međunarodno pravo", rekao je Vulin.

Pročitajte još: