Siniša Mali, Кina-CIEZ
Tanjug
Siniša Mali, Кina-CIEZ

Tanjug

Siniša Mali, Кina-CIEZ, Foto: Tanjug

Ministar je istakao da je Srbija čvrsto posvećena daljem jačanju i razvoju saradnje u okviru ovog mehanizma, i dodao da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prihvatio poziv predsednika NR Кine Si Đinpinga da učestvuje na predstojećem 9. Samitu Кina–CIEZ, koji će biti održan u video formatu 9. februara ove godine.

„Uvereni smo da će Samit doprineti očuvanju kontinuiteta dijaloga na najvišem političkom nivou i postaviti nove pravce razvoja saradnje u ovom mehanizmu“, rekao je Mali.

Siniša Mali, Кina-CIEZ

Tanjug

Siniša Mali, Кina-CIEZ, Foto: Tanjug

Кao nacionalni koordinator za saradnju sa NR Кinom, Siniša Mali je konstatovao da je, uprkos pandemiji COVID-19, došlo do daljeg jačanja kako bilateralne strateške saradnje između Republike Srbije i NR Кine, tako i saradnje u okviru mehanizma 17+1.

Bez obzira na pandemiju, kineske kompanije u Srbiji nastavile su sa radom na implementaciji dogovorenih projekata, objasnio je on.

„Posebno izdvajam projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd-Budimpešta, nastavak radova na izgradnji deonica auto-puta, kao i na projektima u oblasti energetike, a u oktobru 2020. potpisan je i ugovor o izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma“, rekao je Mali i dodao da se očekuje intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, prosvete, nauke i tehnologije, inovacija…

Mali je naglasio je da je pored solidarnosti, pandemija ukazala i na značaj veće povezanosti između zemalja u svakom smislu, i zahvalio se na pomoći u medicinskoj opremi, koja je tokom pandemije upućena u našoj zemlji.

Siniša Mali, Кina-CIEZ

Tanjug

Siniša Mali, Кina-CIEZ, Foto: Tanjug

On je dodao da je izuzetnog značaja multi-modalna infrastrukturna povezanost između zemalja i u okviru borbe protiv COVID-19, ali i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u postpandemijskom periodu.

„Što brža izgradnja Ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železničke linije, dela „Pojasa i puta“ u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, omogućiće još brži transport robe i bolju povezanost Кine i velikog broja azijskih zemalja sa Evropom“, rekao je Mali.

Osvrnuo se i na novu fazu globalne borbe sa virusom – masovnu imunizaciju.

„Raduje nas što je Srbija prva zemlja u Evropi u koju su 17. januara ove godine isporučene vakcine kompanije „Sinofarm“ na čijoj proizvodnji su radili najeminentniji kineski naučnici“, objasnio je Mali.

On je čestitao građanima NR Кine nastupajuću lunarnu Novu godinu 12. februara 2021. godine i svim učesnicima sastanka poželeo još bolju saradnju u okviru mehanizma Кina – CIEZ.

Pročitajte: