Konstantin Samofalov
screenshoot/Youtube
Konstantin Samofalov

screenshoot/Youtube

Konstantin Samofalov, Foto: screenshoot/Youtube

Samofalov, tada visoki državni funkcioner, poslanik i član skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost, učestvovao je na jednoj tribini u San Francisku, kao član parlamentarne delegacije iz Srbije i, impresioniran velikim zgradama, koje je dotad viđao samo na filmu (to je rekao u govoru), osetio je potrebu da ponudi da srpski vojnici masovno odu i učestvuju u borbama protiv talibana u Avganistanu.

Govoreći o strategiji Srbije, kad je reč o bezbednosti, Samofalov je rekao sledeće:

- Mislim da, ako bismo doneli odluku da pošaljemo našu vojsku u Avganistan, a razmišljali smo o tome pre nekoliko godina, ali nismo doneli tu odluku, bilo bi mnogo lakše za nas da se suočimo i sa našim sopstvenim problemima. Jer, ako nismo spremni da pomognemo našim partnerima, onda nije lako očekivati da će vam oni pomoći da rešite vaše probleme. Savremeni rizici i izazovi, kao što su terorizam, organizovani kriminal i proliferacija oružja za masovno uništenje ne poznaju granice, i nijedna država ne može sama da se bori protiv njih. Verujem da nije fer da mi, kao evropska zemlja, mala ali ipak evropska zemlja, očekujemo od Amerike i zapadnoevropskih zemalja da se sami bore protiv tih izazova koji utiču na sve nas. Naša javnost je bila šokirana prošle godine kad je Srbin, član mirovne misije UN u Pakistanu, poginuo u samoubilačkom bombaškom napadu u Pešavaru. Zato verujem da ne postoji drugi put za Srbiju. Možda će nam biti potrebno neko vreme, ali imamo mnogo mladih ljudi koji agresivno rade na tome da se ovo ostvari.

Samofalov je zatim kroz smeh sa publikom delio oduševljenje visokim zgradama u San Francisku, ali i posetom Ajovi.

Podsetimo, 2009. (kada je Samofalov održao ovaj govor), 2010, 2011. i 2012. godina bile su ubedljivo najkrvavije godine u sukobu u Avganistanu. Samo su Amerikanci 2009. godine izgubili 310 vojnika, 2010. čak 496, 2011. godine 412, a 2012. 302 vojnika. Broj teško ranjenih i osakaćenih se svake godine izražavao u hiljadama. Svaka država koja je poslala vojnike u Avganistan dočekala je nekoga od njih u kovčegu, a ukupan broj poginulih vojnika "koalicije" bio je 3.502.

Komentari (1)

Hrabri momak

18.11.2020 11:45

Ovog prvog na Kosovo i Metohiju kad se bude kretalo!?