Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prema našim saznanjima, usijao se telefon ovih dana od poziva diplomata iz Amerike, Rusije, Nemačke i još nekih zapadnih zemalja, odakle mu se upućuju „dobronamerni“ saveti i daju „dobre“ ideje koje bi to kvalitetne ljude mogao da pozove u novu vladu, ako ih se slučajno on sam nije setio.

- Kako se bliži formiranje vlade, tako su sve češći pozivi raznih diplomata Amera, Nemaca, Rusa, i onih bitnih i onih nebitnih, koji Vučiću predlažu neke ljude i tvrde da bi bili idealni za neka ministarstva. On ih sve ljubazno sasluša, porazgovara s njima, a te osobe koje mu pomenu bukvalno odmah precrta u glavi - otkriva naš izvor.

Pročitajte još:

Da te vrste pritisaka i želja stranaca da se mešaju i pokušaju da kadriraju po Srbiji, i to u najvažnijim institucijama, nisu ništa neobično, tvrdi za naš list analitičar i marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

Nebojša Krstić

Alo! Vladimir Marković

Nebojša Krstić, Foto: Alo! Vladimir Marković

- I predsednik Srbije je mnogo puta govorio o pritiscima na njega povodom raznih stvari, pa i kad je sastavljanje vlade u pitanju. Sam sam svedok, kao savetnik bivšeg predsednika, koliko istine ima u tim rečima i siguran sam da će se Vučić rukovoditi isključivo interesima Srbije, a nikako interesom bilo koje zemlje za Zapada ili Istoka - uveren je Krstić.

Komentarišući ovu situaciju analitičar Nemanja Starović navodi da je sasvim razumljiv interes stranih diplomata za to da se u novoj vladi Srbije nađu neki od njihovih miljenika „jer ta vrsta kadrovskih intervencija nailazi na otvorena vrata u mnogim državama regiona“.

Nemanja Starović

Tanjug/Dimitrije Goll

Nemanja Starović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- A nažalost i neke prethodne političke garniture u Srbiji su bile više nego spremne da dozvole tu vrstu direktnog stranog uticaja. Setimo se samo načina na koji je formirana vlada Mirka Cvetkovića, te da su sami koalicioni partneri iz DS-a i SPS-a svedočili o tome da je njihov savez 2008. godine zaključen u prisustvu stranih ambasadora i domaćih tajkuna. Tako nešto danas u Srbiji nije moguće, pošto predsednik Vučić na prvo mesto stavlja suverenu volju građana iskazanu na izborima, odbijajući svaki neprimereni upliv stranih sila, bilo da dolaze sa Istoka ili Zapada - navodi Starović.

Najveće šanse ima onaj za koga niko ne lobira

Nemanja Starović objašnjava da najveće šanse za neko mesto u vladi ima ona osoba za koju niko ne lobira.

- Izgleda da su neki pojedinci, zaslepljeni ličnom ambicijom, smetnuli sa uma to da će upravo zbog lobiranja stranih diplomata u njihovu korist zapravo izgubiti svaku šansu za imenovanje na željene pozicije, jer predsednik Vučić odbijanje takvih pritisaka smatra svojom dužnošću - zaključuje naš sagovornik.

Komentari (1)

Ivan

23.07.2020 07:09

Ako SPS dobije energetiku Rusi su uspeli da izvrse pritisak. SNS ima dovoljno sposobnih ljudi da vode energetiku