Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Na pitanje da li očekuje pritiske iz EU, koja čini se danas Kinu vidi kao većeg neprijatelja od Rusije, a s obzirom na veliki broj kineskih vakcina i kineske investicije u Srbiji, Vučić je kratko odgovorio kontrapitanjem:

“Da li nam je Kina nešto loše uradila? Jesmo li bili izloženi političkim ili ekonomskim pritiscima?”.

Vučić je upitao da li za svu pomoć i podršku koju je Srbija dobila od Kine, koja je ogromna, ne treba da kažemo hvala, već da radimo protiv Kine, jer je to u interesu nekih drugih zemalja.

“A, to su zemlje koje imaju po 100 puta, 70, 80 puta veću trgovinsku razmenu od Srbije, sa Kinom. I oni mogu da imaju sve, a kad Kina treba Srbiji da pomogne, onda stigne upozorenje da se Srbi čuvaju”, primetio je predsednik Srbije.

Ambasadorka Kine Čen Bo

Tanjug

Ambasadorka Kine Čen Bo, Foto: Tanjug

Upitao je šta je to loše Kina Srbiji uradila - da nisu priznali Kosovo, uvredili nas ili povredili na neki način.

“Postoji to kod nas, ta potreba da se nekome dodvoravamo, zato što taj neko treba da me čuva na vlasti… Nas Kina ne čuva na vlasti, nego je prijatelj, sarađuje sa Srbijom. Ne treba mi niko ko me čuva na vlasti, već neko ko će sa nama da radi dobre projekte i da sarađuje sa nama na korist građana”, rekao je Vučić.

Istakao je da se ne stidi da na taj način govori i da je to govorio i pred Trampom ranije, i svuda u Evropi i svetu, te da se ne sekira zbog ocena u raznim izveštajima.

“Srbija je na evropskom putu, ali sarađuje i sarađivaće sa Kinom, i još više, jer je suverena zemlja koja sama donosi odluke, poštuje svoje građane i ima odličnu saradnju sa Kinom”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, ne zanima ga šta će ko da kaže, osim građana koji od ovoga imaju korist, i Kineza koji treba da kažu da li su zadovoljni saradnjom.

“A, ovi drugi.. .hvala im na lepim rečima”, zaključio je Vučić.

Komentari (4)

Strahinja

06.03.2021 14:40

Svaka čast predsedniče.Živjelo čelično prijateljstvo a oni koji su nam uvodili sankcije,otimali teritorije ,bombardovali i stalno ucenjivali neka se stide.

Славица

06.03.2021 15:29

Хвала Вам Председниче на лепим речима упућеним народу Кине.Српски народ није малоуман па незнам да распозна пријатеља од непријатеља.Зар су нам пријатељи они што нашу децу убијају,што нам стално постављају неке ултиматуме,што нас понижавајући што....Набрајати се може у недоглед зато нас оставите на миру већ једном и гледајте своја посла водите бригу о свом народу,не отимајте туђе јер постоји пословица код Срба" све што је отето то је проклето.

sara

06.03.2021 15:32

Nema pravo niko da nam se meša, to je naš izbor, kao što se ni mi ne mešamo u drugim zemljama, već to odlučuje naš narod, kineski narod, kao i ruski!!!. Volim Kinu i Rusiju i niko ne može da mi to zabrani !!!.

Perica

06.03.2021 16:50

Ja samo neznam koja g.v.a udaraju minuse na ovu izjavu predsednika!