Kosovo
Printscreen
Kosovo

Printscreen

Kosovo, Foto: Printscreen

Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador SAD u Beogradu izjavio je da misli da je razmena teritorija najbrži, najlakši i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja.

"Istina je da su Srbija i kosovski Albanci prošle godine bili vrlo blizu dogovora koji bi uključivao razmenu teritorije, što mislim da je najbrže, najlakše i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja", rekao je Montgomeri u intervjuu za nedeljnik Ekspres.

Montgomeri smatra da je to rešenje moglo da bude prihvatljivo za Srbiju i kosovske Albance, čak i ako nije savršen ni za jednu stranu.

To rešenje bi, prema Montgomeriju, sve ostavilo malo nezadovoljnim ali bi, ističe, rešilo problem.

"To je imalo realne šanse, ali su se desile dve stvari. Prvo Angela Merkel se tome suprotstavila i drugo, da su kreatori i oni koji sprovede američku spoljnu politiku, ne američka administracija, takođe bili protiv te ideje", naveo je nekadašnji američki diplomata.

To je, ističe, ohrabrilo Haradinaja da preduzme teške mere koje je preduzeo i kosovski Albanci su ga podržali, a Tači je u određenoj meri bio diskreditovan.

Montgomeri kaže da ne vidi nagradu za Srbiju zbog koje bi ona mogla da prizna nezavisnost Kosova.

"Ne vidim razloga za Srbiju da to uradi sada. Mislim da druge zemlje ne razumeju u potpunosti važnost tog pitanja za Srbiju", naveo je Motgomeri.

Nekadašnji američki diplomata kaže da je realnost da SAD i EU nikada nisu bile spremne da Prištini uvedu snažne sankcije.

Montgomeri smatra da bi pravi pritisak na kosovske Albance bio ako bi Prištini bila smanjena finansijska pomoć, sve dok se ne implementira Briselski sporazum i eliminišu takse.

Kao vrlo bitno izdvaja činjenicu da skoro nijedan međunarodni predstavnik ne skreće pažnju na neuspeh implementacije, inače, značajne Zajednice srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom.

"Konačno. Posle godina uskraćivanja prava Kosovu da podigne vojsku, sada smo na to tiho pristali. Verujete mi kosovski Albanci imaju vrlo istančan osećaj za to kolika je snaga kojom ih pritiskaju i u skladu s tim i postupaju", kaže nekadašnji američki diplomata.

Upitan da li je neko ohrabrio Prištinu da uvede takse, Montgomeri ukazuje da je rečo kreatorima koji sprovode američku spoljnu politiku, ali pritom, kaže, ne misli na američku administraciju, već na kongresno osoblje, nevladine organizacije...

To su, prema njegovim rečima, eksperti za spoljnu politiku van vlade, koji su stupili u veze sa ljudim kao što je Ramuš Haradinaj i koji strastveno podržavaju kosovsku nezavisnost.

"Zato je moje mišljenje da je američkoj administaciji svejedno i da bi prihvatila svaku odluku koja bi bila dogovorena između Srbije i kosovskih Albanaca", kaže Montgomeri i ističe da kosovski Albanci nisu glupi i osećaju, kaže, kada postoji pritisak.

A, kada tog jakog pritiska nema, oni nastavljaju, kaže Montgomeri, koji kao klasičan primer takvog ponašanja navodi Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština, koju smatra veoma važnom, zato što bi ona bila zakonito sredstvo.

"Ali kada su kosovski Albanci odlučili da to ne sprovedu, nikada nije bilo sankcija. Ista stvar je i sa taksama", naveo je Montgomeri, koji pita zašto bi onda Beograd ulazio u pregovore sa stranom koja nikada ne drži reč.

"Ukoliko i sve dok mi (SAD) i EU ne reagujemo na taj način ne postoji šansa za uspešan dijalog sa kosovskim Albancima", jasan je Montgomeri.

Na pitanje o očekivanjima od specijalnog Trampovog izaslanika, Ričarda Grenela, Montgomeri kaže da će on ponavljati koliko je važan dijalog, a kada SAD budu veoma ozbiljne u vezi s tim one će reći, a ne zamoliti kosovske Albance da odustanu od taksi ili će u suprotnom američka pomoć biti znatno smanjena.

O uključivanju Moskve u dijalog, Montgomeri kaže da prvo treba SAD i EU da se dogovore "o seriji ozbiljnih kaznenih mera za Kosovo ukoliko u potunosti ne ispune sva obećanja iz Briselskog sporazuma i ne uklone takse".

"Ako to ne učine, nijedan dijalog nikada neće biti uspešan, bez obzira na to ko učestvuje u njemu", izričit je Montomeri.

Komentari (4)

Perica

14.02.2020 15:43

Da menjamo svoje za svoje pa sutra kada se gamad nakoti ponovo borci za slobodu pa opet iznova.Gospodine malo si se zajebo.

Sudija

14.02.2020 17:01

Šta znaci "raznena teritorije" ???? Ako ti meni daš nešto što je već moje a ja ti ponovo dam nešto drugo moje , nije razmena nego zajebancija.......ali ako ti meni daš inace srpski Skadar a ja tebi srpski Ulcinj...... onda je to prava srpsko-albanska

NikolaV

14.02.2020 17:15

Razmena teritorija je najbolje rešenje. Oni nama vrate otetu teritorijua mi njih oslobodimo od narko klanova koji ugnjetavaju i vratimo ih u normalan život kakav su imali pre ratova. Samo će dobiti demokratiju, privredu, posao, platu... sve ono što sada zahvaljujuči Amerikanacima manje više nemaju.

Бата Коле

15.02.2020 11:31

Нема размене окупираних територија Косова и Метохије, добро се зна шта је чије, отето се може само вратити или преотети, трећег нема. Сви досадашњи преговори нису имали шансе за ма какав успех. Срби морају да знају са киме и чиме имају посла и то не смеју ни у једном тренутку да забораве. Са пријатељима се може договарати и преговарати, али са непријатељима то није могуће.