ključ Bele kuće Aleksandar Vučić Donald Tramp
Alo.rs
ključ Bele kuće Aleksandar Vučić Donald Tramp

Alo.rs

Aleksandar Vučić Donald Tramp, Foto: Alo.rs

Vlade SAD, Srbije i predstavnici privremenih vlasti u Prištini, nominovani su za Nobelovu nagradu za mir.

Ovo je na Tviteru objavio član švedskog parlamenta Magnus Jakobson koji je nominovao vladu SAD i Srbije, kao i predstavnike privremenih vlasti Albanaca na Kosovu.

Švedski poslanik demohrišćana Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada Sjedinjenih Država, Srbije i predstavnika Albanaca sa Kosova za Nobelovu nagradu za mir, podstaknut vašingtonskim sporazumom između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Jakobson je danas nominaciju predao Švedskoj akademiji nauka koja dodeljuje Nobelove nagrade.

"Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju", kaže se u predlogu Jakobsona.

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i verskoj osnovi.

"Po završetku rata bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima između Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno sa Vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa", dodaje se u nominaciji.

Kako je napisao Jakobson, trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz “hladnog u topli mir”.

"Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob."

Kako je zaključeno u dokumentu nominacije, Jakobson je istakao da želi da nominuje Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, "jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu."

Trampova druga nominacija

Specijalni predstavnik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel napisao je da je ovo druga nominacija koju je predsednik SAD Donald Tramp dobio za Nobelovu nagradu za mir.

Podsetimo, ekonomski sporazum između Beograda i Prištine potpisan je prošle sedmice u Beloj kući, u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije privremenih vlasti u Prištini.

Samo nekoliko dana kasnije, objavljena je vest da je Donald Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine nakon uspešno sprovedenog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njega je nominovao Kristijan Tibring-Gjede, član norveškog parlamenta, koji je pohvalio Trampa za napore na rešavanju sukoba širom sveta.

Komentari (2)

Aca

11.09.2020 15:48

Koja ironija

penzioner

11.09.2020 20:11

Mi u vreme tog sporazuma nismo ni imali Vladu Srbije već tehničku vladu u ostavci... a Vlada Kosova ne postoji jer nije priznata država u UN-u