Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Printskrin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov ruski kolega Vladimir Putin imali su jutros jedan od najdužih telefonskih razgovora.

Pročitajte još:

- Posebna pažnja posvećena je problematici kosovskog regulisanja. Aleksandar Vučić me je obavestio o razgovorima koji su vođeni u Vašingtonu 4. septembra i u Briselu 7. septembra 2020. godine - stoji u saopštenju ruskog predsednika.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu. Predsednik Vučić i predsednik Putin su ovom prilikom razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou. Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju. Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. "Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije", naglasio je predsednik Vučić. Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Vladimir Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka. Predsednik Vučić i predsednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 10, 2020 at 1:47am PDT

Putin je potvrdio nepromenljivost principijelnog stava Rusije u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN.

Telefonski razgovor Vučića i Putina

Kremlin.ru

Telefonski razgovor Vučića i Putina, Foto: Kremlin.ru

Razgovarano je o aktuelnim temama strateškog partnerstva Rusije i Srbije.

Ruska strana je visoko ocenila lični doprinos Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih veza.

Istaknuta je spremnost za dalju blisku saradnju sa njim po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende.

Preporučujemo:

Komentari (11)

Marija

10.09.2020 11:28

Celicna bratska saradnja sa Rusijom uz obostrano postovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta!

anastasija

10.09.2020 11:30

Русија добро разуме да је споразум који је потписан од стране Србије и Приштине јако битна ствар за економију Србију и да ту није доведена у питање наклоност и пријатељство срба према русима.

Marko

10.09.2020 11:34

Samo da zapad ne uspe da srusi nase odnose. Nek se te...

Saša

10.09.2020 11:48

Odlična saradnja i kvalitetni srpsko-ruski odnosi.

Stanko

10.09.2020 11:50

Nikada Vučić neće pristati da Srbija udje u NATO a to je ono zbog čega ga Putin posebno ceni.

Ćiro

10.09.2020 12:06

Rusija je iskreni prijatelj Srbije. Verujem da smo uradili pravu stvar zahvaljujući vama predsedniče vi ste ponos ove zemlje.

Mitar Jovanović

10.09.2020 12:07

Ponosim se ovim što smo postigli da nije bilo Aleksandra Vučića i odgovorne politke nebi ništa od toga bilo.

Milanche

10.09.2020 13:51

Naš narod, shvata značaj podrške Ruske federacije i to poštuje.

Dejan

10.09.2020 14:31

Ovo je velika poruka svima koji su mislili ili su se radovali nekakvom sukobu izmedju Rusije i Srbije.

Ivana

10.09.2020 15:02

Vladimir Putin je potvrdio nepromenljivost principijelnog stava Rusije u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN

star

10.09.2020 15:25

Ni jednog se trenutka odgovoran i pošten narod Srbije nije dvoumio da iskreno kaže koliko je Vučić zaslužan za napredak Srbije, a pogotovo uspostavljanju ogromnog prijateljstva sa Rusijom.