Ana Brnabić
Printscreen
Ana Brnabić

Printscreen

Ana Brnabić, Foto: Printscreen

Aktuelna premijerka Ana Brnabić otkrila je juče da postoje dva kandidata za novog predsednika vlade, a da je ona jedan od njih.
- Znam i ko je drugi kandidat, ali nije na meni da kažem ko je to - rekla je Brnabićeva na TV „Pink“.

- To je kandidat iz naše stranke, iza koga bih stala u svakom trenutku. To je odlična, fenomenalna osoba, kojoj bih u svakom trenutku pružila podršku i to sam rekla i predsedniku Vučiću - rekla je Brnabićeva.

Prema saznanjima „Alo!“, ime tog drugog kandidata još je nepoznato i samom vrhu SNS-a, ali naši dobro obavešteni izvori kažu da spisak svakako nije predugačak, te da potencijalnog premijera treba tražiti među tri istaknuta člana stranke - Branislava Nedimovića, Miloša Vučevića i Marka Đurića...

- Njih trojica su „glavni osumnjičeni“ u ovom momentu. Ukratko, Nedimović jer je bio prvi na našoj listi, što govori samo za sebe, Vučević jer se zna da Vučić ima veliko poverenje u njega i prezadovoljan je kako je vodio Novi Sad i ogranak stranke tamo, a Đurić je u opticaju zbog činjenice da nas, kako je predsednik najavljivao više puta, očekuje težak period po pitanju KiM i da će se buduća vlada intenzivno baviti tom problematikom, a on je neko ko se dokazao u pregovorima s Albancima i uopšte je u toj materiji više od svih - navodi naš izvor.

Inače, govoreći o koalicionim partnerima za formiranje nove vlade, premijerka Brnabić rekla je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najozbiljnije razmišlja o koaliciji sa Aleksandrom Šapićem.

Aleksandar Šapić

Tanjug / Rade Prelić

Aleksandar Šapić, Foto: Tanjug / Rade Prelić

Kada je reč o Aleksandru Šapiću, prema premijerkinim rečima, predsednik smatra da mu još nedostaju neke stvari, da mora još da uči, radi, ali da ga ceni zbog borbenosti.

- Šapić je pokazao da želi i da ume da se bori i to je pokazao u trenucima kada se mnogi naši koalicioni partneri nisu tako borili, pre svega mislim na SPS - istakla je Brnabić.

- Zbog te borbenosti u teškim trenucima, predsednik Vučić ga smatra ozbiljnim partnerom - kazala je premijerka.

On je dodala da je kada je reč o koaliciji sa SPS-om problem to što u toj stranci postoje ljudi koji pokušavaju da preko stranih ambasada osiguraju mesto u novoj vladi, ali i u javnim preduzećima, i istakla da to predsednik Vučić nikako ne voli.

Ana Brnabić

Printscreen

Ana Brnabić, Foto: Printscreen

- Pokušavanje preko stranih ambasada je siguran način da ne budete u novoj vladi. Sami su se isključili. Vučić ne voli da strane ambasade utiču na to ko će biti u Vladi Srbije, tako da ko god se pozove na njih neće biti član nove vlade - kazala je premijerka.

Kako je rekla, na sastanku sa predsednikom koji je imala u ponedeljak videla je da je Vučić razočaran u njemu bliske ljude, kao i da je teško podneo to što su visoki predstavnici SPS-a pružili podršku nasilnim demonstracijama, iako ih je on za sve to vreme podržavao i iako su učestvovali u vlasti nesrazmerno njihovoj političkoj snazi.

Opcija za koju je ona glasala na sednici Predsedništva SNS-a, gde su postojale četiri opcije - SNS sa SPS-om, SNS sa Šapićem, SNS sa Šapićem i SPS-om i SNS sa manjinama, otkrila je na kraju, jeste četvrta, odnosno to da sami formiraju vlast uz pomoć manjina.

Zorana udarila kontru: Ne zna se još ništa!

Upitana da prokomentariše izjavu Ane Brnabić da je ona jedna od dvoje kandidata iz SNS-a za mesto premijera, ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da uopšte ne zna ko su kandidati za premijera jer se na stranačkim organima nikada o tome nije razgovaralo.

- Ne znam broj kandidata za novog premijera jer o tome nismo ni raspravljali na sednici Predsedništva SNS-a pre nekoliko dana. Čvrsto stojim pri stavu da nova vlada mora biti još efikasnija, sposobnija, iskusnija i obrazovanija od dosadašnje – izjavila je Mihajlovićeva i istakla da će predsednika i članove buduće vlade birati rukovodstvo SNS-a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu. Takođe je naglasila joj se ne čini da je SNS bliži koaliciji sa Šapićem.