Aleksandar Vučić
Prva/printscreen
Aleksandar Vučić

Prva/printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Prva/printscreen

U svom gostovanju na "Prvoj" televiziji, Aleksandar Vučić je govorio o vakcinaciji, situaciji u regionu i predstojećim predsedničkim izborima. Naglasio je da je pitanje imunizacije stanovništva važno zbog ekonomskog opstanka Srbije i zaključio da za sada ne zna da li će se kandidovati u sledećoj izbornoj trci za predsednika.

Na početku gostovanja predsednika Srbije razgovaralo se vakcinama. Vučić je istakao da je veoma zabrinut po pitanju nabavke imunizacionih sredstava protiv krone.

- Danas i juče, sinoć, preksinoć imali smo besane noći, zajedno sa Anom Brnabić i ljudima iz vlade, nekoliko važnih razgovora sam obavio sa svetskim liderima, mojim prijateljima, sa kojima imam i dobar lični kontakt, pokušavajući da nabavim vakcine - rekoa je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Govoreći o ceni vakcine, predsednik Srbije je rakao da je direktno pisao predsedniku Kine Si Đi Pingu kako bi našoj zemlji odborio smanjenje cene imunizocionog sredstva.

- Ono što me je posebno razbesnelo jesu izveštaji o vakcinaciji. Pojedine zapadne zemlje su naručivale vakcine sedam puta više nego što ima stanovnika. Kao da su hteli kučiće i mačiće da vakcinišu jer za nas ne ostaje ništa - vidno ljut rekao je predsednik Srbije i dodao da je ruska vakcina odlična, kao i da Srbija razmišlja da razvije svoju infrastrukturu za proizvodnju vakcina.

Takođe, predsednik Srbije je rekao da je naša zemlja do sada naručila 8 miliona doza, ali da je pitanje koliko ćemo vakcina da dobijemo.

ZDRAVLJE JE EKONOMSKO PITANJE

Govoreći o zdravstvenom sistemu u Srbiji, Vučić je rekao da je 2012. godine Srbija bila najgora po pitanju kvaliteta zdravstvenog sistema, a da je danas situacija dosta bolja.

- Zdravlje nam je bitno za očuvanje ekonomije. Mi nismo u lokdaunu, nama restorani rade, da bi ljudi mogli da prežive. Imamo dosta novca, ali nemamo ćup iz koga možemo da izvlačimo beskonačno novca - rekao je Vučić.

Pored toga, Srbija je zemlja sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi i padom BDP-a od minus 1 odsto.

- Prva sledeća zemlja u Evropi je na minus tri odsto, Crna Gora recimo na minis 16, Hrvatska na minis 10 - kazao je on.

NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU

- Ja sada zvanično želim da vas obavestim da je birtanski soj koronavirusa stigao u Srbiju - rekao je Vučić u gostovanju na televiziji Prva i dodao da je veoma uplašen zbog toga.

On je istakao istovremeno da Srbija vrlo ozbiljno pristupa svakom pacijentu i da je on otkriven prilikom pregleda jedne pacijentkinje koja je imala upalu pluća.

- Zlatibor Lončar me je danas zvanično obavestio. Imamo slučaj, jedna putnica iz Londona za Srbiju, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj novi korona virus u Srbiju. Ona je imala lakše simptome, njen suprug teže, obostarnu upalu pluća. Ono što je važno jeste da smo to otkrili tako što smo stalno uzimali uzorke. Oni su istraženi na Torlaku, to je taj opasni londonski soj korona virusa - kazao je Vučić.

Predsednik je podvukao da je pričao sa važnim ljudima u Londonu i naglasio da novi soj koronavirusa predstavlja "pravi pakao".

"VARNICE IZ SARAJEVA"

Komentarišući situaciju u regionu Vuičić se osvrnuo na nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića u kojoj je vređao Srbe i rekao da njega neće vređati zbog političkih poena jer je Srbija najveća zemlja na zapadnom Balkanu.

- Kada je tako onaj ko je veliki mora da vodi računa. Malima je lako, kao i opoziciji, da pričaju gluposti, jer ne snose odgovornost - rekao je Vučić.

VELIKI PRITISAK NA SRBIJU

O situaciji na Kosovu i Metohiji Vučić je rekao da će Srbija biti pod velikim pritiskom.

- Ono što je za nas važno jeste da stabilizujemo Srpsku listu, da je pripremimo za teške pritiske - kratko je prokomentarisao predsednik Srbije i pojasnio da Haradinaj govori o velikoj Albaniji kako bi ucenjivao Srbiju da prizna nezavisno Kosovo jer bi u tim okolnostima to prestavljalo kompromisno rešenje.

- U svakom slučaju čeka nas teško proleće i teška jesen - zaključio je Vučić.

Analizirajući celokupnu politiku na Kosovu i Metohiji, Vučić je upitao javnost "šta mislite zašto 80 odsto Srba glasa za mene na Kosovu".

Aleksandar Vučić

TV Prva/printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: TV Prva/printscreen

KANDIDATURA ZA PREDSEDNIKA

Na pitanje o tome da li će se Aleksandar Vučić ponovo kandidovati na izborima, on je kratko prokomentarisao "ne znam".

- To nije samo moja odluka, mada u većem delu je moja. Daleko su izbori, tako da ne razmišljam o tome - završio je Vučić debtu o voj temi i vratio se razgovoru o tekućim problemima.

PRISLUŠKIVANJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da govori o njegovom prisluškivanju držeći se svoje ranije odluke da ne govori o tome.

- Nadležni organi rade svoj posao, ja neću ni reč reći o tome - kazao je Vučić i zatvorio dalju raspravu o ovoj temi.

Pročitajte još:

Komentari (9)

Jelisaveta

24.01.2021 10:38

Pomno pratimo svako predsednikovo gostovanje

Jana

24.01.2021 10:40

Sa nestrpljenjem ocekujem Jutro na Prvoj kako bi cula sve te informacije.

lak

24.01.2021 10:41

U danasnjem obracanju predsednika cucemo jako vazne informacije.

Ruta

24.01.2021 10:42

Očekujemo da čujemo o svim aktuelnim temama.

Jasmina

24.01.2021 10:45

Dobicemo odgovore na mnoge teme koje su vazne.

minja

24.01.2021 11:01

opoziciju navise muci da li ce se vucic kandidovati

Stefan

24.01.2021 11:11

Najbolje je da na čelu naše države bude čovek koji ima najveću podršku naroda a to je u ovom trenutku Vučić.

Tole

24.01.2021 11:13

Uspećemo da pobedimo moramo da budemo svi složni i odgovorni verujem svom zdravstvenom sistemu i svom predsedniku. Nadam se dobrim rezutlatima koje ćemo postići.

Dejo

24.01.2021 11:14

Pobedićemo mi sve što je zadesilo čitav svet. Nadam se dobrim rezultatima.