Aleksandar Vučić
Alo.rs/J.A.

 

Aleksandar Vučić

Alo.rs/J.A.

Aleksandar Vučić , Foto: Alo.rs/J.A.

 

On je za početak istakao da ne beži od odgovornosti, naročito kada je u pitanju KiM.

- Svake godine sam neki veliki izdajnik za kog, gle čuda, najviše glasaju za mene na Kosovu. Valjda vole da glasaju za izdajnika? Ti ljudi najbolje znaju ko kakvu politiku vodi, sve uvrede slušam osam godina. Treba da se čuva narod na KiM, da se borimo za stabilnost, da ne pričam o snabdevanju ustanova, da uradimo sve što možemo da to još popravimo, da radimo na komunalnoj, putnoj i svakoj drugoj strukturi. A tih priča sam se naslušao, glupo mi je da o tome govorim. Nikad nisam bežao od odgovornosti. Više ne znam ko koga ruši u Prištini, šta se tamo dešava.

Koliko nam je ostalo manevarskog prostora na Kosovu posle svega?

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

- Užasno mali prostor, ide se po tankoj žici. Šta god Albanci da urade, kako god, oni će imati zaštitu zemalja koje su ih priznale kao nezavisnu državu. Koliko god mi bili fer, pouzdan partner, prvi put kada se vidi da nismo saglasni sa takvom politikom priznavanja, tog trenutka sve te zemlje idu protiv nas. Tako će biti i u budućnosti. Ali u poslednjih sedam godina došli smo do toga da možemo da iznosimo svoju poziciju koja je drugačija. Pritisci? Svakako, ali očekujem da mi neko kaže a kako to oni vide nešto što bi trebalo u budućnosti da bude sporazum o normalizaciji. Kako misle da to sve izvedu. Veoma sam racionalan, želim ispravne zaključke. Nisam dobio nijednu premisu do sad na kojoj bih mogao da gradim zaključak.

Pritisak na Srbe nikad neće prestati.

- Pritisak na Srbe u Metohiji, oni su stalni i nikad neće prestati. Iz albanskih medija možete da vidite kampanju protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta. Koji god Srbin bi da se vrati, oni mu prvo prete, pale kuću, uništavaju mašine... Mislim da ta pozicija za naše ljude nije laka, neće biti. Na severu Kosova je to neuporedivo bolje. Onoliko koliko možete, reagujete, činimo sve što možemo.