Aleksandar Vučić
printscreen

Sastanak je održan u 11 u kasarni "Toplički ustanak" u Kuršumljiji.

Nakon sastanka, obratili su se javnosti.

Prvo se medijima obratio Goran Rakić, predsednik Srpske liste, koji je poručio da niko nikada neće preseći pupčanu vrpcu sa Srbijom. On se zahvalio predsedniku na susretu i zahvalio se narodu na KiM koji je pokazao slogu i jedinstvo.

Predsednik Vučić je upoznao predstavnike Srba sa Kosova i Metohije sa tokom pregovora i strategijom naše zemlje uoči dolaska specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

- Ako je 43.800 glasova bilo za Srpsku listu, a drugoplasirani, koji su pokušavali da unesu podelu u srpski narod, dobili 1.300 glasova, jasno je kakva je razlika i kolika je podrška Srpskoj listi i podrška jedinstvu i zajedništvu sa Srbijom - poručio je Vučić.

Kako je rekao, i pored toga što su neki ulagali mnogo novca u nastojanjima da podele srpski narod, jer su albanski politički lideri želeli tu podelu, nisu uspeli.

- Radili su i preko Beograda, i preko nekih medija, ali nisu uspeli - kaže Vučić.

Novčana pomoć

Vučić je govorio i o velikim ulaganjima sredine gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji kako bi se osigurao opstanak Srba na tim prostorima.

- Nezaposleni Srbi na Kosovu mogu da očekuju pomoć od 200 evra. Ali ćemo i za svako dete obezbediti 100 evra. Tako da jedna petočlana porodica može da dobije i do 700 evra. To su ogromni novci, ali mi želimo time da pomognemo posebno siromašnom delu stanovništva - rekao je Vučić.

Vučić kaže da je Srbija danas u svakom smislu u preporodu i narastanju i ponosan je na tu činjenicu. Kaže da je prosečna plata bila za oko 70 evra veća od BiH, a pre tri godine imali smo 70 evra manje nego u BiH. Ovo će, kaže, doneti i neku vrstu problema jer će naše stanovništvo iz regiona da teži ka Srbiji, što ne želimo.

- Srbija drastično napreduje! Mnogo toga se i ovde promenilo i mislim da zato i možemo da pomažemo našem narodu na KiM - kaže Vučić.

Ukazao je da je u decembru prosečna plata bila 562 evra, što, dodaje, nije realno, već je realnije oko 535 do 540 evra.

Istakao je da je Srbija pretekla i Crnu Goru, koja je u decembru imala prosečnu platu u visini od 527 evra, što je manje nego u Srbiji, a do pre par godina imali su za 162 evra veća primanja.

- To govori koliko je Srba drastično napredovala. Upravo zato ćemo moći da pomognemo više našem narodu na KiM - rekao je u izjavi novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Kosovo i Metohija

Na pitanje kakav će biti odgovor Beograda na stalno kršenje Vašingtonskog i Brisleskog sporazuma od strane Prištine.

- Mi smo strpljivi i trpeljivi. Vidim da se Albancima ne sviđa ni Vašingtonski, ni Briselski sporazum. Oni samo hoće da ih Srbija prizna, a od toga nema ništa - rekao je Vučić.

Borba protiv organizovanog kriminala

Vučić je najavio da će sednica Nacionalnog saveta za bezbednost najavljena za večeras biti možda i pomerena jer je dobio nove informacije iz istrage.

- Dobio sam određene informacije, moguće je pomeranje sednice zbog određenih formalno-pravnih porocedura. To ćemo znati u roku od dva sata, da ne objašnjavam o čemu se radi. U svakom slučaju borba protiv organizovanog kriminala će biti nastavljena - rekao je predsednik.

Pročitajte i:

Komentari (4)

Boris

26.02.2021 11:15

Zbog izazova ali i pritisaka koji slede na Srbiju, neophodno je jedinstvo svih političkih činilaca koji predstavljaju Srbe na KiM.

Ilija

26.02.2021 11:18

Očekujem lepe vesti a tiču se upravo ovog sastanaka. Smatram daće sam predsednik mnogo toga uraditi za naš narod na KIM-u. Od mene ima punu podršku.

petra

26.02.2021 12:05

Biće to sve bolje, dok nas predsednik vodi u pravom smeru.

Marijana

26.02.2021 12:27

Moramo pomagati Srbima koji su ostali na KiM i omoguciti im da sto lakse istrpe svu antisrpsku politiku koja se dole vodi