Vlada Srbije
Alo/Vladimir Marković
Vlada Srbije

Alo/Vladimir Marković

Vlada Srbije, Foto: Alo/Vladimir Marković

Verujem da će u narednim danima predlog zakona o poreklu imovine biti pred narodnim poslanicima. On će se odnositi apsolutno podjednako na sve građane. Veoma sam ponosna što je Ministarstvo pravde uspelo, i pored svih otpora koji su dolazili sa raznih strana, da izradi jedan vrlo kvalitetan zakonski tekst. U njemu nema nikakve političke odmazde, kao što pojedinci žele da predstave.

Eto, posle dvodecenijskih praznih najava Srbija bi konačno mogla da dobije zakon koji bi najzad mogao da "pročešlja" kako su se bogatili razni koji nam kroje kapu - od tajkuna do političara i da li je u toj "akumulaciji kapitala" bilo zloupotreba - kaže, u intervjuu, Nela Kuburović, ministarka pravde.

Pomenuti propis, ukoliko bude usvojen, praktično će biti poslednji sa pečatom ministarke pravde koja polako razdužuje stvari u svom kabinetu i sprema se za drugu, nesumnjivo prijatniju ulogu - u martu će postati majka. Na početku razgovora Nelu Kuburović pitamo koji joj je bio najsrećniji, a koji najteži trenutak otkako je u Vladi:

- Bilo je zaista puno i jednih i drugih. Otvaranje rekonstruisane Palate pravde u Beogradu je možda na najlepši način obeležilo ovaj mandat, jer je to nešto što je vidljivo građanima, a što je bilo i te kako potrebno sudijama, tužiocima i zaposlenima u pravosuđu. Posle više od decenije čekanja počela je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i danas svi građani Srbije imaju jednak pristup pravdi. Sa druge strane, integracija srpskih sudija i tužilaca u tzv. kosovski pravosudni sistem ostavila je gorak ukus u ustima, a ni sednice Saveta bezbednosti o saradnji sa Haškim tribunalom, danas Mehanizmom, ništa nisu bile prijatnije, posebno kada je reč o neposrednim susretima sa Meronom, Ađijusom ili Bramercom. Sve vreme se borite za prava svojih državljana, a ti apeli kao da su se samo odbijali od njih.

* Imate li tremu pred porođaj i hoće li uzvišena uloga majke značiti i kraj vaše političke karijere?

- Moja saradnja sa predsednikom Vučićem i SNS neće se promeniti, iako me u narednom periodu na privatnom planu očekuju novi izazovi. Čvrsto verujem da je politika Vučića i SNS jedina prava i koja Srbiju vodi putem prosperiteta, boljeg života naših građana i stabilnosti, i na tom putu ja ću uvek biti podrška.

Nela Kuburović

Alo.rs

Nela Kuburović, Foto: Alo.rs

* Sve više se spekuliše o lošim odnosima u SNS, između ostalog i na liniji Nebojša Stefanović - Zorana Mihajlović. Može li to da uzdrma naprednjake?

- SNS nikada nije bila politička partija jednoumlja, i svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, koje se poštuje i uzima u obzir sve dok god je u skladu, pre svega sa zakonom, i u interesu cele države i svih građana. SNS je velika i državotvorna stranka u kojoj smo svi okupljeni oko iste ideje - a, to je bolji život naših građana.

* Kako vidite izjavu Mihajlovićeve da bi napustila SNS ukoliko bi Vučića na mestu predsednika zamenio Stefanović?

- Ne bih ulazila u lične odnose svojih kolega. Izuzetno poštujem i uvažavam rad i jednog i drugog. Činjenica je da smo svi dobili priliku, i u okviru stranke, i u Vladi, da za svoju državu uradimo nešto dobro. Naši građani očekuju od nas da radimo kao tim, koji će im omogućiti više radnih mesta, izgrađenih puteva, što manje kriminala na ulicama, i samo to se računa.

* Da li biste ostali u stranci ukoliko bi Vučić otišao sa čela, što je i najavio da će se desiti posle Vidovdana?

- SNS je stranka izgrađena na vrednostima koje je postavio Vučić. Te vrednosti, koje podrazumevaju naporan rad, velika odricanja danas zarad bolje budućnosti naše dece, teške reforme, građenje jakih veza i sa Zapadom i sa Istokom, Srbiju su posle više decenija nazadovanja povele putem napretka. Zbog toga sam sa zadovoljstvom deo tima SNS i Aleksandra Vučića, i zato, ako on ne bude više predvodio taj tim, ja ne vidim sebe u njemu.

* Smatrate li da je u SNS potrebno veliko kadrovsko provetravanje?

- SNS neće dozvoliti da izgubi poverenje građana zbog bahatih pojedinaca, za koje svi znamo da postoje, ne samo kod nas, već i u svakoj političkoj partiji. Ali, za razliku od drugih, SNS neće u svojim redovima gajiti i čuvati one koji ne rade u interesu svoje države i građana, već će svi takvi snositi i političku i svaku drugu odgovornost za svoja dela.

* Može li bojkot dela opozicije da dovede u pitanje legitimnost izbora?

- Zar neko zaista može da poveruje da legitmnosti predstojećih izbora zavisi od toga da li će na njih izaći Đilas, Jeremić i Obradović, koji svi zajedno ne mogu da osvoje više od 10 odsto glasova. Njihov bojkot je samo pokriće za evidentan neuspeh, jer znaju da nemaju podršku građana, i da će na ovim izborima ukoliko izađu biti okončan njihov politički život. Važno je da postoje svi uslovi za fer i demokratske izbore. Vlada Srbije je usvojila izmene zakona, koje su rađane u saradnji sa evropskim partnerima i civilnim društvom, i time obezbedila izborni proces kakav nikada do sada nije postojao u Srbiji. Skupština je pre dva dana usvojila predlog o smanjenju cenzusa na tri odsto, što će omogućiti da u parlament uđu i manje stranke, koje će kao predstavnici građana učestvovati u političkom životu Srbije. A ako se bojkotaši plaše da ne mogu da pređu ni tih tri odsto, to govori samo o njihovoj političkoj legitimnosti, ali ne i o legitimnosti izbora.

VAŽE GARANCIJE ZA MLADIĆA

* IMATE li informacije o zdravstvenom stanju Ratka Mladića? Važe li još garancije države da mu se ovde obezbedi lečenje?

- Njegovo zdravstveno stanje je i dalje veoma loše i nažalost teško da možemo da očekujemo neka značajna poboljšanja. Garancije da mu se u Srbiji obezbedi lečenje i dalje važe i Srbija je više puta naglasila da je uvek otvorena da ih u svakom trenutku pruži. Međutim, sve naše molbe se odbijaju od strane sudskog veća bez mnogo objašnjenja.

NE ODUSTAJEMO OD HAPŠENjA ĆUNIJA

* DA li bi novi ministar odbrane tzv. Kosova Anton Ćuni bio uhapšen ako bi kročio u centralnu Srbiju?

- O kakvom se nakaradnom pokušaju državne tvorevine radi, govori upravo to da se za ministra postavlja dokazani ratni zločinac, koji je osuđen na 15 godina zbog ubistva petorice srpskih vojnika. Za bilo kim za koga je raspisana poternica, protiv koga se vodi postupak ili je pravnosnažno osuđen, srpski pravosudni organi neće odustati. Ovakvim ljudima nije mesto ni u kakvim vladama, nije im mesto na slobodi, već u zatvoru. Svaka žrtva, ma koje nacionalnosti bila, i njihove porodice imaju pravo na pravdu i Srbija od toga neće nikada odustati.