Zoran Đinđić
Tanjug/Arhiva
Zoran Đinđić

Tanjug

Zoran Đinđić, Foto: Tanjug

Ovo otkriva nekadašnji zamenik direktora BIA Goran Živaljević u ispovednoj knjizi "Služba", gde opisuje nekoliko sastanaka sa Đinđićem kojima je prisustvovao kao novoimenovani čovek na pomenutoj funkciji. Živaljević je ovim potvrdio da je četiri meseca pre atentata Đinđić raskinuo svaku saradnju sa Jovanovićem, posle jednog tajnog puta u London, gde mu je sugerisano da se reši kriminala i korupcije u zemlji.

Bivši direktor BIA tvrdi da je Đinđić, govoreći o svojim saradnicima, izdao "striktan nalog da nikom od njih ne dozvolimo da se i približi službi. Živaljević je u knjizi precizira i da je tadašnji premijer glasno naveo da misli na Čedomira Jovanovića.

- Poslednji nalog koji smo dobili od premijera odnosio se na posredno (samo putem tehnike) praćenje jednog njegovog bliskog saradnika i dugogodišnjeg prijatelja iz stranke, a zbog veza sa kriminalnim klanovima, gde je insistirao da mu svake večeri na osnovu baznih stanica javimo njegovo kretanje. Taj nalog lociranja i ličnog javljanja njemu smo ispunili samo 11. marta uveče jer je premijer ubijen već narednog dana - kaže Živaljević u knjizi.

Bivši zamenik direktora BIA navodi i detalje sa sastanka održanog na Savindan 27. januara 2003. u Đinđićevom kabinetu, kom je, osim Živaljevića, prisustvovalo nekoliko visokih policijskih funkcionera.

Kratko i direktno, premijer Zoran Đinđić je rekao da "zemunski klan", sa zaštitom Milorada Ulemeka Legije i pojedinih pripadnika JSO, predstavlja prvorazredni državni problem, te da se policijski i pravno moraju što pre obezbediti preduslovi za njihovo hapšenje i sudski postupak. Predlaže, tačnije rečeno, nalaže primenu svih raspoloživih mera i radnji prema ovoj grupaciji, u smislu prikupljanja dokaza, uz napomenu da je UBPOK nosilac ovog posla, naravno, uz instituciju specijalnog tužioca za organizovani kriminal, koji će uskoro biti izabran - tvrdi Živaljević, konstatujući da, kako je tada dogovoreno, tako je i bilo.

Čedomir Jovanović

Tanjug, Dragan Kujundžić

Čedomir Jovanović, Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić

- Čeda je u to vreme bio klinac koji je služio za obavljanje prljavih poslova i odlazio u Šilerovu kod "Zemunaca". Ti odlasci su mu se dopali, primio se na lagodan život koji je tamo video, pa se upleo u vezu sa kriminalcima kojih je Đinđić hteo što pre da se reši - ističe Isakov.

Bivši koministar policije advokat Božo Prelević poručuje da je "potpuno tačno napisano to što je Đinđić odlučio da službe bezbednosti prepusti novim ljudima koji neće štedeti nikog, pa ni neke od njegovih najbližih saradnika".

- Đinđić je na turneji "Srbija na dobrom putu" čuo šta narod zapravo misli o nekim njemu bliskim ljudima koji su, kako vidimo, i danas veoma aktivni na političkoj sceni. Kad sam 5. oktobra 2002. podneo neopozivu ostavku na mesto savetnika ministra policije, naznačio sam krajnje nezadovoljstvo borbom protiv kriminalnih grupa koje su jačale. Nalog za izradu bele knjige dao sam da bi se raskrstile veze između politike i kriminala, koje su preživele 5. oktobar i pretile da zarobe državu - tvrdi Prelević.

 

Komentari (1)

Frajla

25.05.2020 11:02

Pajtosi!