MINISTARSTVO POTPISALO! Albanci dobili veliku teritoriju na istoku, proterana ćirilica!

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Agim Nuhio juče je na svom fejsbuk-profilu (na slici) objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

Priština, Albanci, Kosovo
Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i na engleskom jeziku ispisano "polis".

Juče je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

- Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku, saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja i jedinici za specijalna zaduženja - naveo je Nuhiu.

Skoplje
Skoplje, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Makedonski MUP je nakon fesjbuk-objave Nuhiua o uvođenju uniformi sa dvojezičnim amblemima saopštio da je reč o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

- U Zakonu o korišćenju jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik), takođe službeni jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom - navodi se u saopštenju MUP.

U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravstvenih radnika u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto građana govore službeni jezik različit od makedonskog jezika, napisane su na makedonskom jeziku ćiriličnim pismom, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije, albanskom jeziku i pismu.

Povezane vesti

 • Korisnik: MALI PERICA
  15/08/2020 - 15:53
  Ma bice rata
 • Korisnik: Dusan
  11/08/2020 - 14:43
  Doci im to glave, sto velocaju albansko zlo dopustajuci da im truju zemlju i decu, zarad vlasti.E makedomci kako ste glupavi.
 • Korisnik: Komandant 1001
  11/08/2020 - 13:29
  Kako ste vi makedonci izigrali sami sebe i Makedoniju koja je mogla biti oslobođena najezdom albanaca samo da ste ostali sa Srbijom-Jugoslavijom sa C.Gorom koji izjeda Milo
 • Korisnik: Trig
  11/08/2020 - 13:02
  Ovi tzv.Makedonci nemaju karaktera kao narod.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi