auto litije
Ilustracija
auto litije

Ilustracija

auto litije, Foto: Ilustracija

Veličanstvena auto-litija u Beranama, održana 05. jula uz učešće više stotina slobodoljubivih Crnogoraca, koji su tom prilikom, u znak protesta zbog usvajanja nakaradnog tzv. Zakona o slobodi veroispovesti, a kako bi istovremeno ispoštovali mere koje je donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT), svojim vozilima oformili kilometarsku kolonu, bila je povod sastanka koji su u tajnosti održali crnogorski premijer Duško Marković, direktor Uprave policije (UP) Crne Gore Veselin Veljović i njegov pomoćnik Zoran Lazović, inače bivši visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

PROČITAJTE JOŠ:

Osim toga, na sastanku je kao dodatan problem apostrofirana okolnost da crnogorski režim za suzbijanje protesta ne bi mogao da upotrebi ni vojsku, iako je to u više navrata razmatrano kao opcija. Naime, uprkos tome što crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, nekada osvedočeni Srbin i vernik SPC, zagovara ovaj scenario, krugovi bliski vrhu DPS su nam preneli da je u svojim planovima naišao na odbijanje komande Združenih snaga NATO za južnu Evropu u Napulju, koja nije dala saglasnost za manipulaciju Vojskom Crne Gore (VCG) njenim uključivanjem u razračunavanje crnogorskog režima sa svojim političkim protivnicima, i potencijalnu primenu sile nad građanima Crne Gore.

Inače, Bošković se u svojim namerama da zloupotrebi VCG u interesu režima DPS suočio i sa problemom unutrašnje prirode, odnosno sa činjenicom da je i značajan deo pripadnika VCG, kao i u slučaju policijskih snaga, odlučan da odbije naređenje kojim bi bio primoran da vrši represiju nad svojim sugrađanima.

PROČITAJTE JOŠ: