Auto-litije
printskrin youtube
Auto-litije

printskrin youtube

Auto-litije, Foto: printskrin youtube

Građani će se okupiti 23. avgusta u sedam sati ujutru na parkingu ispred beogradskog Centra „Sava“, a do 13 časova bi trebalo da stignu do manastira Kumanica, koji se nalazi skoro na samoj granici između Srbije i Crne Gore. Tamo će se okupljenima obratiti episkop mileševski, g. Atanasije (Rakita), po čijem se blagoslovu litija i održava, predstavnici zavičajnih udruženja, a organizovan je i kulturni program, napominje Čurović.

Savez Srba iz Crne Gore organizator je i nosilac manifestacije.

„Naš je cilj da pripomognemo i da damo podršku zaštiti ne samo Srpske pravoslavne crkve, već i zaštiti građanskih prava u Crnoj Gori. Ovog puta su ugrožena građanska prava Srba, sutra mogu biti ugrožena prava drugih naroda ili nacionalnih manjina. Mi stojimo u zaštiti onoga što jeste ljudsko“, objašnjava Čurović.
Od manifestacija podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako naš sagovornik kaže, niko ne treba da se plaši.

Slaviša Čurović

YouTube/Printscreen

Slaviša Čurović, Foto: YouTube/Printscreen

„Mislim da je dosta podela na ovim prostorima. Ta floskula o velikoj Srbiji nema nikakve veze sa nama, a uopšte ni sa Srbima. Mi smo jednokrvna braća, a to što je neko primio drugu veru, ne mora da znači da smo različiti i da nam neko uvek baca kost da nas zavađa. Mi samo hoćemo da uputimo jednu jaku poruku svim građanima Crne Gore, ne samo Srbima. Naravno da nam je na duši i srcu da se obratimo našoj braći, rođacima, komšijama prijateljima Srbima da izađu na izbore, jer 30. avgusta jeste ’dan de‘. Ako ostane kao što je do sada, sutra će biti ugrožena neka druga grupacija u Crnoj Gori“, kaže naš sagovornik.

Zbog toga Čurović apeluje na sve da na predstojećim izborima glasaju protiv režima, ne samo za srpsku opciju, kako kaže, da na vlast dođu „normalni ljudi koji će pružiti ruku pomirenja, i među Srbima, i među Crnogorcima, i među muslimanima, i među Albancima“.

Došlo je vreme Njegoševe Crne Gore i Crne Gore Marka Miljanova, a prolazi vreme trgovine nacionalnim i verskim osećanjima zarad stvaranja atmosfere straha.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Komandant 1001

13.08.2020 12:02

".......i silna će borba da bude"