Hrvatska policija
Tanjug
Hrvatska policija

Tanjug

Hrvatska policija, Foto: Tanjug

Istragom se utvrdilo da su meštane trovali lekom koji je u kombinaciji s alkoholom smrtonosan. Dovodi ih se u vezu sa smrću dvoje ljudi s područja Plaškog u Hrvatskoj, kao i pokušajem ubistva jednog čoveka koji je preživeo nakon lečenja u ogulinskoj bolnici.

Policija je u petak održala pres konferenciju o završenoj opsežnoj kriminalističkoj istrazi koja je trajala više od godinu, a kojom sumnjiče spomenuti par da su počinili dva krivilna dela teškog ubistva i pokušaj ubistva, na štetu muškaraca starih 81, 61 i 51 godinu. Žrtve su trovali lekom, antipsihotikom.

"Osumnjičenici, muškarac (61) i žena (34) se osnovano sumnjiče da su 26. februara 2019. godine u jednom kafiću prilikom konzumacija alkoholnih pića oštećenom usled njegove nepažnje i visokog stupnja alkoholisanosti u piće stavili lek antipsihotik koji u svom sastavu ima klozapin, usled čega je došlo do reakcije koja je rezultirala smrću oštećenika.

Otrov trovanje osveta

Shutterstock

Otrov trovanje osveta, Foto: Shutterstock

"Muškarac je uhapšen juče, pa je u petak priveden kod sudije istrage koji mu je odredio 30-dnevni istražni zatvor, dok je žena dovedena iz zatvora u kojem se nalazi zbog počinjenja drugih krivičnih dela, te ispitana kao osumnjičena,

Inače je osumnjičeni muškarac taj koji je i bio inače korisnik tih lekova i koji je bio upoznat s delovanjem leka i s mogućnošću da bi u kombinaciji sa alkoholom mogao izazvati smrtnu posledicu", kazao je Bratić, odgovarajući na pitanje novinara da motiv nije koristoljublje jer su žrtve izrazito lošeg imovinskog stanja, već bi ga trebalo utvrditi psihijatrijskim veštačenjem počinitelja.

PREŽIVELI POMOGAO

U istrazi je pomogao iskaz preživelog muškarca koji se fragmentarno sećao događaja, pa su uzeti njegovi biološki uzorci i rađena su veštačenja. Nakon toga su obavljene i pretrage njihovih kuća i kod muškarca je pronađen lek. Potom je rađena toksikološka i daktiloskopska veštačenja boca i čaša koje su bile u upotrebi u vreme krivičnog dela u ugostiteljskim objektima. Jedan je imao i videonadzor na kojem su uočene neke kretnje da se stavlja nešto u piće oštećenima, što je dovelo do dovoljno dokaza za prijavu.

Također, kod prve žrtve nije bilo prvobitno nije bilo utvrđeno da je reč o trovanju i on je bio sahranjen. Međutim, rađena je ekshumacija i utvrđeno je da u delovima tela postoje ostaci klozapina.

U ovom trenutku policija smatra da nema drugih žrtava jer nema više sumnjivih smrti u tom razdoblju.

"Izvukao sam se za dlaku", rekao je svoevremeno preživeli trovanja Milan Vrcelj (61).

Dodao je da je tada s prijateljima otišao na piće u Plaški.

"U trećem kafiću smo stali za šank, a ovo dvoje su tamo sedeli. Kada su videli da sam raspoložen, pozvali su me "Gde si prijatelju, kako se dugo nismo vidjeli, sedi tu kod nas" iako se nikada s njima nisam družio niti piće popio. Seo sam kod njih, popio pet pića, rakiju travaricu, a u međuvremenu sam otišao u wc", ispričao je Milan.

Aspirin tableta lekovi

Profimedia

Aspirin tableta lekovi, Foto: Profimedia

Milanovi poznanici su tada rekli da ga je osumnjičena pozvala na ples i za to vreme mu naručila kafu u koju mu je muškarac mogao da ubaci šta je hteo.

"S njima sam proveo sat i pola, dva. U rakiji nisam ništa čudno osjetio, no kada sam platio račun i izašao van, odmah sam se onesvijestio. Našla me policija ispred kafića na terasi. Nađen sam gol, isparana mi je odjeća sa leđa, a novaca što sam imao, oko 400, 500 kuna nije bilo", rekao je Milan, dodajući da je bio klinički mrtav, a zahvaljujući policajcima je preživeo, a potom i lekarima koji su ga vratili u život.

U bolnici je proveo devet dana tokom kojih je primio 60 boca infuzije, te lijekova, a posledice trovanja, ošamućenost oseća i danas.

Sudija istrage Županijskog suda u Karlovcu u potpunosti je prihvatio predlog Županijskog državnog tužilaštva u Karlovcu i osumnjičenima odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja postupka uticajem na svedoke, opasnosti od ponavljanja dela.

PROČITAJTE JOŠ: