ISPRAVLJENA DECENIJSKA NEPRAVDA Andrija Mandić uručio orden nikšićkim profesorima koji su zbog progna srpskog jezika ostali bez posla

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić uručio je danas orden "Marko Daković" nikšićkim profesorima koji su 2004. godine ostali bez posla u prosveti

Andrija Mandić prilikom uručenja ordena
Andrija Mandić prilikom uručenja ordena , Foto: Društvene mreže/printscreen

Pre sedamnaest godina, u Crnoj Gori je donera odluka o preimenovanju srpskog jezika u maternji, što je dovelo do pobune nikšićkih profesora.

- Imam veliku čast i privilegiju da naše najveće stranačko odlikovanje, koje je pre vas dobio naš najveći živi pesnik Matija Bećković, uručim upravo vama - kazao je Mandić.

On je istakao da mu je budući gradonačelnik Nikšića, Marko Kovačević, rekao da će se jedna posebna prostorija u Opštini Nikšić obezbediti u svrhu negovanja i čuvanja svega što su profesori postigli i podigli kao visoki standard u Nikšiću, i da će, kada neko dođe, moći da kaže da su to oni profesori iz Nikšića, koji su najveći profesori posle onog čuvenog profesora koji je u Kragujevcu držao čas.

Prof. Dragana Todorović je u ime svojih kolega poručila da je jezik za njih svetinja i da su između hleba i jezika izabrali jezik.

- Znali smo da to neće biti laka borba, da je to teška borba, težak put, ali išli smo tim putem, nosili smo krst i dalje nosimo taj krst, i dalje se borimo, jer borba za jezik ne traje godinama, ona traje čak i vekovima - rekla je profesorka Todorović.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi