Ruski avion oterao NATO lovca
Printscreen
Ruski avion oterao NATO lovca

Printscreen

Ruski avion oterao NATO lovca, Foto: Printscreen

Ponudu je poslala američka kompanija "Pro-aeronautiks", a cena je između 140 i 170 miliona dolara.

Reč je o 10 jednosednih aviona "blok 20" i dva dvoseda "blok 15". Stručnjaci tvrde da je dodatnim ulaganjem moguće avione modernizovati do nivoa aviona tipa "blok 50". Amerikanci su ponudili Hrvatskoj i mogućnost kupovine većeg broja borbenih aviona, i to 16 aviona tipa F-16 i četiri borbena lovca F-16 B, ali to bi onda znatno više koštalo. Uz ponudu je naznačeno da su Amerikanci spremni da isporuče i dodatnu opremu, i da školuju pilote.

U Hrvatskoj i HDZ i opozicija smatraju da je najbolje kupiti avione od jedne od članica NATO. Ova američka ponuda je povoljnija od dosadašnjih koje je Hrvatska dobila, pa je, primera radi, ponuda iz Grčke kada je reč o avionima bila slična, ali je cena bila viša. Vašington je svojevremeno sprečio da Hrvatska kupi avione od Izraela.

Sigurno je da se ipak u dogledno vreme, bar ne do kraja ove godine, ovaj aranžman neće sklopiti. Uz to, pojedini analitičari kažu da bi trebalo sačekati rezultat predsedničkih izbora u SAD, jer se u slučaju pobede Džoa Bajdena može promeniti i situacija kada su u pitanju ovakve ponude za kupovinu američkih aviona.

Pročitajte još: