hrvatska policija
Profimedia
hrvatska policija

Profimedia

hrvatska policija, Foto: Profimedia

U strahu za bezbednost 

Poslednji napad na Srbe dogodio se 20. aprila uveče, kada su dvojica muškaraca došli u selo s ciljem da ponovo zastrašuju preostale Srbe, navodi Linta.

Kako kaže, jedan od njih vređao je grupu Srba u centru grada i nakon toga napao Srbina M.R. koji ima više od 70 godina tako što ga je odgurnuo i bacio mu kapu s glave.

Linta navodi da je Srbi nisu prijavili zločin zbog straha za sopstvenu bezbednost i dodaje da je to jedan od mnoštva dokaza da Srbi nemaju poverenja u hrvatsku policiju koja se, navodi Linta, ne ponaša profesionalno i ne štiti sve građane pođednako bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Miodrag Linta

Nenad Đorđević

Miodrag Linta, Foto: Nenad Đorđević

Nadležni organi da reaguju 

Podsetio je da je krajem marta na tabli na ulazu u selo iz pravca Šibenika napisana ustaška poruka "Ubij Srbina" a na zidu demolirane seoske zadruge još jednom je napisano "Ubij Srbina" i ispisan poznati ustaški simbol "U" i poruka "Hrvatski Vukovar", a da policija još nije pronašla počinioce.

U selu Morpolača, koje se nalazi kod Benkovca, po popisu stanovništva 1991. godine živelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba ili više od 95 odsto.

Po popisu stanovništva 2011. godine u selu živi svega 49 Srba starijeg životnog uzrasta.