Bojko Borisov
EPA/STEPHANIE LECOCQ
Bojko Borisov

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bojko Borisov, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bugarski premijer Bojko Borisov je prokomentarisao optužbe poslanika Bugarske socijalističke partije Antona Kuteva, da je uz njegovo odobrenje vođeno prisluškivanje predsednika Rumena Radeva.

Prema rečima Borisova, Državna agencija za nacionalnu bezbednost i MIP koriste u radu specijalna sredstva za špijuniranje uz odobrenje suda. On je takođe naglasio da nema nikakve veze sa prisluškivanjem.

„Ako se neko upecao, nije moja krivica... Kada me je partija Radeva prisluškivala u toaletu i kad su me snimali, nisam nikoga optuživao. Samo sam stisnuo zube... Prisluškivao ga je Borisov, kako da ne! Kako vi to zamišljate — Državna agencija za nacionalnu bezbednost dođe i kaže vam, mi ćemo prisluškivati predsednika i ja im dozvolim. Apsurd“, izjavio je novinarima premijer.

Krajem januara je tužilaštvo Bugarske objavilo deo telefonskog razgovora predsednika Rumena Radeva i komandanta Oružanih snaga Canka Stojkova, u kojem su razgovarali kako da se Komisiji za borbu protiv korupcije objasni imenovanje Desislave Radeve na dužnost u odeljenju pi-ara vojske u 2014. godini i njeno korišćenje službenih prostorija. U ovom trenutku Rumen Radev i Desislava Radeva nisu u braku.

U 2013. godini je bio objavljen snimak na kojem se, kako su saopštili mediji, mogu čuti razgovori Bojka Borisova, koji je nedavno podneo ostavku, sa bivšim ministrom poljoprivrede Miroslavom Najdenovim i tužiocem Sofijem Nikolajem Kokinovom. Tokom razgovora, učesnici su više puta pogrdno govorili o drugim činovnicima i novinarima. Prema rečima Borisova, razgovor je bio nezakonito sniman u njegovoj kući uz pomoć mikrofona.