Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas je u Skupštini Crne Gore. Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika.

Pročitajte još:

Iz organizacije LGBTI forum progres su usvajanje zakona ocenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

- Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona - kaže se u sapštenju.

Gej brak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao i celokupna zajednica koju okupljamo, pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan - kazali su oni.

Oni su saopštili da je činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

- Ovo je nesaglediv pomak napred za crnogorsko društvo, na naročitu radost celokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primena ovog zakona u praksi – što je sledeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba - kaže se u saopštenju.

Bojana Jokić iz LGBT Forum Progresa kazala je da iako je današnje glasanje velika stvar za Crnu Goru, "želim kratko da se osvrnem i na dešavanja koja minulih sedmica potresaju naše društvo. Kao aktivistkinja i građanka sam zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svedočimo, a koja nas podsećaju da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki."

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar kazao je da je osećaj neopisiv, ali da je put do suštinske jednakosti pred nama.

- Osećaj da su od danas ljubav i partnerstvo svih nas u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona je neopisiv. Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak napred u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo. Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide napred. Nadam se da će institucije opravdati poverenje i dosledno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti. Danas imamo razloga da slavimo i radujemo se, a od sutra nastavljamo borbu za jednakost i dostojanstvo - zaključio je on.

Preporučujemo:

 

Komentari (4)

rea

01.07.2020 19:42

E samo im je još to falilo,i sad su pravi europejci!

Zoki

01.07.2020 19:49

Milo avetinja.

mile

01.07.2020 19:59

E Djetici jednorupici ode cast u propast

DACA

02.07.2020 08:27

Njegos se sada prevrce u grobu