Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Istovremeno, prema Zavodu za zapošljavanje - broj nezaposlenih povećan je za 5,6 hiljada, sa 36,6 hiljada u maju prošle godine na 42,2 hiljade i istom mesecu ove godine.

Ovi podaci potvrđuju da je značajno veći broj onih koji ostaju bez posla u odnosu na zvanično prikazano.

Da ima mnogo više socijalno zgroženih građana nego što pokazuju zvanični podaci su upozorili Međunarodna organizacija rada i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), tražeći od Vlade da proširi kriterijume za dodelu pomoći da bi obuhvatili što više ugroženih.

Gubitak radnih mesta za 24 hiljade, znači pad državnih prihoda od poreza i doprinosa na zarade za oko sedam miliona evra mesečno.

Gde je manje zaposlenih

Prema jučerašnjim podacima Monstata, broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu pao je za 5,5 hiljada u odnosu na maj prošle godine. U trgovini je broj zaposlenih smanjen za četiri hiljade, u građevinarstvu za 2,6 hiljada, prerađivačkoj industriji za hiljadu i po, saobraćaju za hiljadu...

U delatnosti koji Monstat vodi kao "administrativne i pomoćne uslužne delatnosti" broj zaposlenih je smanjen sa 12,8 na 8,1 hiljadu. U ovoj grupi se nalaze agencije za posredovanje u zapošljavanju, što govori o smanjenju potrebe poslodavaca za angažovanjem tadnika na ovakav način.

Podgorica je na kraju maja imala 83 hiljade zaposlenih, što je za deset hiljada manje nego u istom mesecu prošle godine. Budva je u ovom periodu izgubila 3,2 hiljade radnika, Herceg Novi dve hiljade, Bar, Nikšić i Kotor po hiljadu i po, Tivat 1,2 hiljade, Bijelo Polje i Pljevlja po oko 700... U ovom uporednom periodu, samo je u Plavu došlo do povećanja zaposlenih sa 1.408 u maju prošle godine na sadašnjih 1.426.

U maju je broj nezaposlnih, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, iznosio 42,2 hiljade, što je za dve hiljade više nego mesec ranije, a za 5,6 hiljada više nego u istom mesecu lani.

U maju je broj novoprijavljenih nezaposlenih na Zavodu iznosio 2,9 hiljada, dok je istovremeno 953 izbrisano sa evidencije nezaposlenih.

Naknadu za nezaposlene u maju je dobilo 12.105 građana, što je 28,69 odsto ukupnog broja nezaposlenih. U odnosu na isti mesec prošle godine broj korisnika naknade povećan je za svega 280 osoba ili 2,37 odsto.

Promet robe u trgovini na malo u maju ove godine u odnosu na maj 2019. manji je za 20,1 odsto, dok je u odnosu na april ove godine veći za 13,3 odsto.