grčka
Privatna arhiva
grčka

Privatna arhiva

grčka, Foto: Privatna arhiva

Svaka iskra i iskrica u odnosima Srbije i Crne Gore može trenutno da bude veoma problematična i da zapali fitilj, koji je, ionako, prekratak.

Nakon što je prošle godine u Crnoj Gori usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, koji je razbesneo Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike, smatrajući da to vodi ka oduzimanju crkvene imovine, a potom su krenule i litije kao vid protesta, koje su potom obustavljene zbog pandemije korona virusa.

Međutim, novi incidenti dogodile su se nakon verskih okupljanja u Beranama i u Nikšiću, gde su sveštena lica privođena i morali su da budu u pritvoru, a protiv njih je pokrenut i krivični postupak zbog ugrožavanja zdravlja građana. Ali, potom je, 21. maja, na Dan nezavisnosti Crne Gore takođe bilo okupljanja, ali niko nije reagovao, niti je bilo ko priveden zbog okupljanja.

I, konačno, poslednja odluka crnogorskih vlasti da otvori granice prema svima, osim prema Srbiji, u Beogradu je shvaćena kako novi udarac i tumači se kao isključivo politička odluka. I kao takva, razume se, izaziva podgrejane emocije i oštar rečnik. Ministarka za saobraćaj Zorana Mihajlović imala je jasnu poruku: "Nije Crna Gora jedina koja ima more".

grčka

Privatna arhiva

grčka, Foto: Privatna arhiva

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je u ponedeljak uveče da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom. Granice, međutim, ostaju zatvorene za Srbiju i Republiku Srpsku.

Ovaj stav dodatno je obrazložio u utorak ujutru čovek kome se tokom epidemije korona virusa najviše verovalo u Crnoj Gori (to su pokazale ankete), pomoćnik direktora Insituta za javno zdravlje Senad Begić.

Begić je u jutarnjem programu crnogorske televizije rekao da je "zadatak Instituta da štiti zdravlje građana", i da je "samo iz tog razloga" doneta odlukaa da se granice Crne Gore otvore samo za pojedine države.

Komentarišući odluku Crne Gore da otvori granice samo prema pojedinim državama koji ispunjavaju epidemiološke kriterijume, Begić kaže da veruje da će sve države relativno brzo postići ovu stopu i da ne vidi razlog za ljutnju.

"Zadatak Instituta za javno zdravlje je da štiti građane Crne Gore. Odluka se nije odnosila ni na jednu državu ponaosob, već na one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika. Registrovani slučaji nam nisu u fokusu. Fokusirali smo se na aktivne učesnike, koji u ovom trenutku mogu da šire infekciju dalje. Gledamo broja aktivnih učesnika u odnosu na broj stanovnika", rekao je Begić.

Govoreći o otvaranju granica, on je rekao da bi bio neiskren kada bi rekao da ga to ne plaši.

"Plaši me kompletan međunarodni saobraćaj, razmena ljudi. Svaki masovni priliv predstavlja rizik za male zdravstvene sisteme kao što je naš. U ovom trenutku smo mnogo spremniji nego što smo bili, ali treba biti realan i iskren. Radićemo sve u našoj moći da štitimo i unapređujemo zdravlje građana u Crnoj Gori", dodao je Begić.

Komentari (8)

Res

26.05.2020 13:10

Osnovaće i Srbi nova arheološka nalazišta,lepša i bolja od onih starih!??

ZEC

26.05.2020 13:39

MESEC DANA KARANTINA za svakoga ko ulazi iz Milo Gore, I ODMAH jer I mi moramo misliti na svoju bezbednost .

miki

26.05.2020 13:56

Hvala Crnogorcima sto su pomogli jednom delu Srpskog naroda koji je isao u CG na more ocigledno ih vise nece videti.Ovoliko mrznje prem a Srpskom narodu od strane crne gore nikada nije vidjeno.Nama iz Srbije ne smetaju mi smo iznad politickih gluposti ali ovo nije vise politika vec mrznja.

Mikabg

26.05.2020 15:45

Hvala Crnogorskim vlastodršcima što su mi pomogli da moja noga nikada više ne kroči na njihovu teritoriju.Davne 1995 god. letovao sam u Tivtu, po preporuci prijatelja, uz molbu da domaćinu slučajno ne spominjem gospodina M. Đukanovića pošto je on njegov vatreni obožavalac. Imam dosta dobrih prijatelja u Beogradu rođenih u CG koji su vrlo korektni i našli se u nebranom grožđu zbog nerazumne politike Crnogorskog rukovodstva prema Srbiji i SPC! Tamo ipak vladaju bolesni političari!?

Bo

26.05.2020 16:04

Senade, Senade!!!!!

sremac

26.05.2020 16:14

vasilije ce im suditi .

Pedja

26.05.2020 16:55

Zalosno i sramno... Eto toliko

Milan

26.05.2020 18:48

Narod koji je izborima mnogo puta dozvolio da ovako uvredljivo neprijateljska klika prema Srbima i Srbiji bude na vlasti u Crnoj Gori je zaslužio da se prema građanima Crne Gore na granici odlučuje pojedinačno o mogućnosti ulaska u Srbiju. Na primer ; po lepoti (subjektivno), pravilnom izgovoru standardnog srpskog jezika (objektivno) bez primitivnog bečenja i ačenja i sličnim neuobičajenim kriterijumima. Zašto ih samo pustismo da nam se popnu na glavu?