Milorad Dodik
Printscreen Youtube
Milorad Dodik

Printscreen Youtube

Milorad Dodik, Foto: Printscreen Youtube

Jedan od investitora istaknuo je u dopisu “Autoputevima RS-a” da finansijske institucije mogu finansirati gradnju autoputa ako za taj projekt garantuje, kao je naveo, “Centralna vlada Bosne i Hercegovine”.

Da li Dodika vole u BiH?

 

“Finansijska institucija je izjavila da je u mogućnosti osigurati finansiranje projekta u slučaju da Centralna vlada Bosne i Hercegovine pruži garanciju za projekt. Molimo vas, da li postoji bilo kakva mogućnost da se razgovara o garanciji Centralne vlade Bosne i Hercegovine u budućim fazama, pod uslovom da ova finansijska institucija ima mogućnost da ponudi povoljne kreditne uslove?”, pitali su investitori “Autoputeve”.

Odgovor još nisu dobili.

Pored toga, od “Autoputeva” investitori traže i produženje roka za prijavu na tender za mjesec dana.

“Molimo vas da razmotrite da produžite rok za predaju ponuda za jedan mjesec, jer je izuzetno teško pripremiti sav dokument u skladu s Javnim pozivom na vrijeme”, naveli su investitori.

U “Autoputevima” su im odgovorili da određeni rok, 25. septembar 2020, već izlazi iz zakonskih okvira, prenosi Capital ba.

Mada se u informaciji ne spominje o kojoj je stranoj firmi riječ, "Slobodna Bosna" doznaje da se radi o kineskoj firmi „Shandong Hi-Speed Group“, s čijim se predstavnicima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao 28. avgusta ove godine. Nakon tog sastanaka je saopćeno da su Kinezi u igri za gradnju autoputa Vukosavlje - Rača.

Nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, saopšteno je da je sa zamjenikom direktora kineske kompanije Meng Janom razgovarano o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture.

„Shandong Hi-Speed Group" je kompanija u državnom vlasništvu Kine, koja ima međunarodni kreditni rejting A, a čija vrijednost se procjenjuje na 150 milijardi američkih dolara. Dodik je zahvalio predstavnicima ove kompanije i na donaciji medicinskih sredstava koju je ta kompanija uputila Republici Srpskoj neposredno po izbijanju epidemije virusa korona“, prenijela je agencija Srna.

Inače, „Autoputevi Republike Srpske“ raspisali su 13. avgusta ove godine međunarodni tender za gradnju tri dionice autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti od 1,3 milijarde maraka bez PDV-a.

Čelnici Republike Srpske iznenađeni su zahtjevom investitora da se za ovaj projekt osigura garancija Vijeća ministara BiH, odnosno "Centralne vlade Bosne i Hercegovine", kako stoji u dopisu, jer to, praktično, znači da investitori nemaju povjerenja u garanciju Vlade Republike Srpske. Ponavljamo, u tenderu je izričito navedeno da će garanciju za ovaj projekt osigurati vlada manjeg bh. entiteta i u tenderu se ni na koji način ne spominje Vijeće ministara BiH.

Za eventualno osiguranje garancije Vijeća ministara BiH potrebno je, osim vremena, osigurati i političku saglasnost svih partnera u vlasti na državnom nivou, što u ovom trenutku nije nimalo jednostavno s obzirom na to da je upravo Milorad Dodik insistirao da se zamrzne rad državnih institucija BiH. Osim toga, Dodiku nikako ne odgovara činjenica da investitori ne vjeruju u finansijske garancije Republike Srpske, za koju on uporno tvrdi da je finansijski stabilna.

Pročitajte: