Milorad Dodik
Tanjug/Rade Prelić
Milorad Dodik

Tanjug/Rade Prelić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Samo naivni mogu da pomisle da su slučajno, u isto vreme, otvorene krize u BiH, Crnoj Gori, i na KiM. Međunarodna zajednica je svesna da nije završila posao i pokušava da postavi određene startne pozicije za rešavanje. Što se tiče srpske nacinalne politike, ona je danas homogenizovana u cilju odbrane srpskih nacionalnih i državnih interesa, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj, i kod srpskog naroda u svim državama nastalim raspadom Jugoslavije.

To za "Novosti" kaže Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, koji poručuje da je zajednički cilj svih akcija koje se reflektuju na situaciju u RS, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji - pokušaj da se razdvoji srpski narod.

- Hoće da nas degradiraju i minimalizuju. A Srbi su najveći, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Jugoslavije. Kad sretnete strane diplomate, od njih stalno čujete kako brane svoje interese bez obzira gde se nalazili, ali za srpski narod to nije predviđeno. Nama ne daju da branimo svoje nacionalne interese. Apsolutno sam svestan da pokušavaju da stvore utisak da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, što naravno nisu.

Često vam zameraju da vodite politiku "svi Srbi u jednoj državi"...

- Branićemo nacionalni interes srpskog naroda bez obzira na konstantan pritisak stranaca. Ponosan sam što pripadam srpskom narodu. On će se u ovom veku ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na nameru međunarodnog faktora da spreči ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu.

Srbija, Balkan

GoogleEarth/Printscreen

Srbija, Balkan, Foto: GoogleEarth/Printscreen

Koliko je međunarodna zajednica doprinela da kosovski čvor bude još zamršeniji?

- KiM je najjači izraz pokušaja stranaca da omalovaže nacionalni interes države Srbije. To se, pre svega, odnosi na zahteve da Srbija prestane da lobira po svetu za povlačenje priznavavanja tzv. Kosova. Pa, šta je Srbija trebalo da radi?! Da ide po svetu i moli za priznavanje svoje pokrajine?! Oni bi to, verovatno, voleli, a Srbi bi tako postali "dobri momci". Međutim, velika je odgovornost za narod, koji ne smemo da uvučemo u sukobe i izolaciju, a posebno ne u rat. Političke borbe su dozvoljene. Zato politika koju vodimo danas mora da bude oprezna i odgovorna.

Zašto ste na Predsedništvu BiH bili protiv poziva Milu Đukanoviću da dođe u Sarajevo?

- Narodna Skupština RS je mesto konačne odluke. Đukanović je mogao da dođe pre par meseci ili za godinu dana, kad se reše problemi u Crnoj Gori. Ali, očigledno je ovo jedna vrsta "pakovanja" iz Sarajeva. Žele na patnju srpskog naroda da dodaju i ovu posetu. I mi treba da dopustimo da se Đukanović šeta po Sarajevu i slika kao da teku med i mleko. Nema Srbina u Banjaluci i RS kojeg ne boli nepravda u Crnoj Gori. Zato sam smatrao da nije vreme za tu posetu i da je to jedan vid provokacije. Jer, imamo napad na SPC u Crnoj Gori, gde se na bezočan način, kroz neki zakon koji ne postoji nigde na svetu, pokušava minimizovanje naše crkve i naroda.

Milo Đukanović

Printscreen

Milo Đukanović, Foto: Printscreen

Vukota Govedarica, bivši predsednik SDS, izjavio je da vas je Đukanović zvao i pretio da će vam, ako usvojite Deklaraciju o položaju Srba u Croj Gori, zabraniti dolazak u tu državu?

To je jedna izmišljotina i glupost Govedarice, koja vređa intelekt!

Kako gledate na to što vas stranci smatraju za "remetilački faktor u BiH"?

- Strategija stranaca je da je dobar samo onaj Srbin koji je podanik. Ako kažete da znate da čitate Dejtonski sporazum i Ustav, i da ne pristajete na tumačenja, odmah ste loši. Ako još ne prihvatite reforme koje zadiru u interese srpskog naroda, dobijate etiketu ultradesničara i nacionaliste. Ja pristajem samo na etiketu pripadnika srpskog naroda. Kažu, Dodik je diktator. Nemam vojsku, tajnu službu. Na braniku sam RS od gluposti koje svaki dan izmišljaju. Hoće da radimo šta oni žele. Ali, odbranićemo Srpsku. Sve prethodne srpske političare odveli su na sudove, a nas sada ganjaju da smo kriminlaci. Čujem, i u Sarajevu kažu da sam lud. Kakav je Dodik strancima to me uopšte ne interesuje, zanima me samo kakav ću biti srpskom narodu.

Plašite li se sankcija?

- Ne plašim se ničega!

Šta ste poručili američkom ambasadoru u BiH, rekli ste da je bilo i pretnji?

- Jasno sam poručio da jesmo mali narod i da su naše politike male u poređenju sa SAD, ali da moraju da znaju da imamo ponos. Verujemo da ovakav stav može biti pandan aroganciji koju nam šalju. Ovde se ne rešavaju američka pitanja, već naša. Imam simpatije za predsednika Donalda Trampa i ono što radi, ali očigledno da još nije raščistio sve što je trebalo.

Bakir Izetbegović

AP/Darko Vojinović

Bakir Izetbegović, Foto: AP/Darko Vojinović

Kako će se završiti priča oko Ustavnog suda BiH i odluke o otimanju poljoprivrednog zemljišta RS?

- Nije to Ustavni sud, već monstrum, inkvizicijski sud. Nećemo unitarnu BiH! Radi se sve suprotno od logike i interesa RS. Moraće da se suoče sa našom argumentacijom i tako ćemo delovati. Nikoga nećemo moliti za razgovor oko naših stavova po pitanju Ustavnog suda. Naši stavovi su jasni. Pokušavaju da nas nateraju na urušavanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

I, kuda ide BiH?

- BiH će se sama urušiti, niko ne treba da je ruši. Jednom će se i stranci umoriti u svemu ovome. Čim se izmaknu - nema Bosne. Samo će funkcionisati ono što već funkcioniše, a to je Republika Srpska. Verovatno će se i Hrvati i Bošnjaci podeliti u dve teritorijalne zajednice. Bošnjaci su prepotentni. Oni misle da će njima sve završiti Amerikanci. Što su velikim delom i u pravu, jer su im Amerikanci mnogo toga i završili. Mislim da su se promenili mnogi odnosi u svetu. Srbi moraju da promene svoj stav da stranci nešto ovde odlučuju. Ne, mi odlučujemo!

Da li je iko u BiH zadovoljan kako ona sada izgleda?

- Nije! BiH je tužna i žalosna priča. U njoj niko nije zadovoljan. Muslimani nisu dobili ono što su želeli, Srbima su oduzeta prava, a Hrvati su majorizovani. Stranci ne mogu da naprave model koji žele. Kako time iko može biti zadovoljan?!

NIJE BOSNA SVETA KRAVA

A šta su sledeći koraci Ustavnog suda BiH povodom poljoprivrednog zemljišta RS?

- Ne treba biti naivan. Satanizacija RS je ponovo pokrenuta i to na priči kako mi nešto remetimo. Okupacijski, ili kako ga nazivaju Ustavni sud BiH, želi da sve otme od Srpske. Kako da poštujemo tog monstruma?! Kada bismo popustili sad, uzeli bi nam šume, vode, elektroprivredu, javna dobra... To im je neko od stratega smislio kao način da uguše RS. Ali, od toga nema ništa. Pre neće biti BiH nego što će se to ostvariti. U Sarajevu misle da je BiH neka sveta indijska krava u koju ne smeš ni da pogledaš.

KRIZA JE DRUGO IME ZA BIH

A Bakir Izetbegović je poručio da će kriza u BiH nestati kad Dodik nestane sa političke scene...

- Kriza je drugo ime za BiH, i nikada neće nestati. Kriza je i kada intervenišu stranci. Liberalni svet je nametnuo tezu o BiH kao državi, ali kada kažemo da želimo da poštujemo izvorni "Dejton" dobijemo odgovor da se na to ne možemo vratiti. Drugim rečima, moramo da prihvatimo njihove kreacije. Mi bismo bili dobri samo kad bismo im povlađivali i za odluke koje idu na našu štetu. Najbolji Srbi za strance su oni koji govore kako su Srbi loš narod. Nažalost, u ozbiljnim narodima ne možete naći otpadnike kakve možete kod Srba.