Bolnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Bolnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Bolnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će neki lekar zbog nesavesnog lečenja koje je rezultiralo smrtnim ishodom morati na odsluženje zatvorske kazne, prenosi Zadarski.hr.

Pravosnažnu presudu doneo je Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. avgusta, a osim zatvorske kazne dr Radman je dužan da plati sudski trošak veštačenja i pristupa veštaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna (oko 3.150 evra) u roku od 15 dana od pravosnažnosti. Takođe je dužan da nadoknadi nužne izdatke oštećenih i njegovog zakonskog zastupnika i nagradu i nužne izdatke njegovog opunomoćenika.

Predsednik i članovi sudskog veća odbili su žalbu Opštinskog državnog tužilaštva u Zadru koje je tažilo strožu sankciju od minimalne kazne za zadarskog lekara, ali i žalbu njegovog advokata Milenka Škrleca, koji se pozvao na povredu krivičnog postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje s predlogom da sud drugog stepena oslobodi dr Radmana optužbe i suđenje vrati na početak.

Nije hospitalizovao dete, a trebalo je
U pravosnažnoj presudi se ističe da prvostepeni sud nije pogrešio kad je „na temelju nalaza i mišljenja Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu utvrdio da je optuženi kao doktor medicine pogrešio kada nije promenio lek detetu sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i da nije hospitalizovao dete Roka Begonju iako je za to imao indikacije”.

Nadalje, dao je za pravo sudiji koji je utvrdio da su „lekarske greške optuženog u uzročno posledičnoj vezi sa smrću deteta Roka Begonje” jer bi se „hitnom hospitalizacijom 24 sata pre smrti deteta i sprovođenjem pretraga utvrdila upala pluća i verovatno bi se sprečili širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spreči smrtni ishod”.

Nadalje, viši sud je potvrdio da je dr Radman zanemario upozorenja majke i bake deteta koje su mu tokom pregleda rekle da Roko zbog šarlaha dva dana pije sumamed, da je dva dana povraćao, da se žali da ne može da hoda, da ga boli telo i da ga je stric zbog toga nosio od auta do ordinacije.

Majka i baka takođe su mu ukazale da su Roku usnice i nokti plavi što ranije nije imao i da nisu mogli da mu skinu temperaturu iako su davale sirup i čepiće. Pitale su doktora je li normalno da dete ima tako plave nokte i usnice, na što im je dr Radman odgovorio da je to „normalno zbog temperature”.

Drugostepeni sud je dodatno potvrdio da je dr Radman trebalo bolesnika da pošalje na hospitalizaciju, a njegovu tezu da se za to ne teretiti, jer je dete pre nego što je dovedeno njemu na pregled bilo dovedeno na Odeljenje pedijatrije u bolnicu i da je dežurna sestra videla blidoplavu kožu i modre usnice i nokte dete bi sigurno bilo zadržano u bolnici, ocenilo neprihvatljivom.

Sud dodatno smatra da je dr Radman postupio nesavesno kao doktor medicine kada nije pitao pratnju je li Roko alergičan na penicilin i zašto mu nije propisana terapija penicilinskih ili cefalosporinskim antibiotikom, jer Roko nije bio alergičan na penicilin.

Sudija Zrilić je zaključila da je dr Radman „nesavesno postupio, lakomisleno smatrajući da neće doći do komplikacija kada je samoinicijativno zaključio bez da je utvrdio razlog zašto je Roku Begonji propisan sumamed a ne penicilinski antibiotik ili cefalosporinski antibiotik”.

Znao da je detetu loše, nije promenio lek
Dr Radman je optužen da je kao dežurni pedijatar, 15. februara 2015. godine, nakon što je dete zbog pogoršanja zdravstvenog stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, propustio da obavi hitan medicinski premeštaj deteta u Opštu bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i da mu prepiše prikladnu terapiju za lečenje šarlaha iako je znao da je dečaku dva dana ranije dijagnostifikovan, da pije lek "sumamed", da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka deteta koje su bile u njegovoj pratnji.

U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, uprkos vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslat kući s komadićem papira na kojem je bio samo pečat lekara i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dečak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dve hitne i jednom na Odeljenju pedijatrije u Zadru. Ne samo da niko od njih dečakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu urađene čak ni obične pretrage.

Nisu primili dete jer nije imalo uput?
Kako je izgledao prijem u pedijatrijskoj ambulanti, ispričao je za novine pre pet godine prijatelj porodice Begonja koji je s njima prolazio tih pet dana agonije. Tamo su ih poslali s Odeljenja pedijatrije gde su prvo tražili pomoć, ali je nisu dobili jer nisu imali uput.

- Detetu smo temperaturu sami merili u hodniku. Kad je toplomer pokazao 37, medicinska sestra ga je slavodobitno pokazala svima u čekaonici, “evo vidite da nema temperaturu“. Ali, kako je Roko goreo, donela je novi i taj je pokazao 39! Tada ih prima lekar, inače primarijus, koji je bio dežurni pedijatar u ambulanti. Preslušao mu je pluća i rekao da je sve čisto, a kad su mu pokazali da dečak ima plave nokte, dwo prstiju i usne, doktor je rekao kako je to sve “normalno za njegovo stanje“ i da kući nastave da mu skidaju temperaturu čepićima. Kad je baka pitala koliko čepića smeju da stave, primarijus im je odgovorio da “pročitaju uputstva na leku“! I dodao da nema straha za temperaturni šok jer je mali prošao kritičnu dob i neka antibiotik ne pije pet nego deset dana! I taj nalaz je napisao na nekakvom polupokidanom papiru. Nikakve pretrage, nikakvi nalazi, nije ih pitao ni za krv iz Biograda - ispričao je porodični prijatelj.

PROČITAJTE JOŠ