Dritan Abazović
EPA
Dritan Abazović

EPA

Dritan Abazović, Foto: EPA

No, stigao je hladan tuš. Evropska unija poručila je zvaničnoj Podgorici da će podrška Brisela održivim investicijama doprineti cilju Crne Gore da obezbedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite od trećih strana, saopštila je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Ona je navela da je EU ustanovila konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu i naglasila da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

- Podrška EU održivim investicijama doprineće cilju Crne Gore da obezbedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana - navela je Pisonero.

Poručila je i da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve, ali i da je EU, kako se navodi, zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati.

- Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga - preneo je portal RTCG reči portparolke EK.

Dodaje da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa trećim zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

Da je, kako se navodi, EU zabrinuta zbog duga Crne Gore prema Kini, ukazuje i odgovor potparola EK Petera Stana.

- Kada govorimo konkretno o Crnoj Gori i Kini, EU je zabrinuta zbog socioekonmskih i finasijskih efekata nekih kineskih investicija i duga koji neke kineske investicije imaju u zemlji - kazao je Stano.

Poručio je da motivi za takva zaduženja treba da budu provereni sa crnogorskim vlastima, uz podsećanje da je EU najveći pružalac finansijske pomoći i trgovinski partner.

- Radimo mnogo sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo im pomogli da se usklade sa EU standardima i reformama, ali ne otplaćujemo dugove koje oni uzimaju od trećih zemalja - zaključio je Stano.