fontana
Print Screen YouTube

 

fontana

Print Screen YouTube

Foto: Print Screen YouTube

Fontana koja je izgrađena u Etno selu Čardaci u Vitezu, izazvala je veliki broj reakcija građana, ali i političkih stranaka. Naime, fontana je u obliku granice Bosne i Hercegovine, a oko nje stoje kipovi koji uriniraju u vodu.

Zbog interesa javnosti oglasili su se iz Etno sela Čardaci,saopštenjem za javnost u kojem kažu da je instalacija, naziva "Sloga" inspiriisana skulpturom Davida Černija.

"Inspirisana je i životima svih nas. Postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele. Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovđe žive", navode iz Etno sela Čardaci.

Dodaju da je skulpturu svako pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je i svrha umetničkog dela.