Izbori u Hrvatskoj
Tanjug/AP
Izbori u Hrvatskoj

Tanjug/AP

Izbori u Hrvatskoj, Foto: Tanjug/AP

Državna izborna komisija Hrvatske objavila je prve, nepotpune rezultate na 22 odsto obrađenih glasova i prema ovim podacima stranka Andreja Plenkovića HDZ trenutno vodi. Naime, HDZ je osvojio 71 mandat, Restart 41 mandat, a Domovinski pokret 16.

Pročitajte još:

Prema ovim rezultatima, "Reformisti" imaju pet mandata, "Most" četiri kao i "Koalicija Možemo". "Pametno/Fokus/SSiP" i HNS imaju po jedan mandat. Hrvati su danas glasali na parlamentarnim izborima. Od 7 do 19 sati građani su mogli glasati na više od 6.500 redovnih biračkih mesta, u 42 države širom sveta glasalo se na njih 112.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocenili da će ovo biti najneizjvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsedničkim izborima.

Izbori u Hrvatskoj

Tanjug/AP

Izbori u Hrvatskoj, Foto: Tanjug/AP

Ovi izbori su održani nekoliko meseci pre redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj. Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine. Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača.

Preporučujemo: