Iran, mapa
Printscreen
Iran, mapa

Printscreen

Iran, mapa, Foto: Printscreen

Kako je istakao, danas se u jugozapadnom Avganistanu geografski opisuju grad Kandahar, reka Helmand, te Hamunsko jezero smešteno na jugoistoku današnjeg Irana.

iran

Shutterstock

iran, Foto: Shutterstock

„Njom (Harahvatijom) je za vreme zoroastranske ahemenidske dinastije kraljevao Vivana, saveznik Darija Velikoga, koji je pomogao persijskom vladaru da savlada protivnika Vaišpatu. U Apadani, velebnoj dvorani sa stupovima u Persepolisu, nalaze se neizrecivo vredni kameni reljefi koji predstavljaju i Darijeve hrvatske saveznike, a u stenama Bistuna, blizu Kermanšaha, klinastim pismom na tri jezika – staropersijskom, elamitskom i akadijskom – ispod reljefnog prikaza Darija Velikog urezan je tekst koji spominje Harahvatiju“, dodaje Štambuk.

Između ostalog, Štambuk je lekar (specijalista interne medicine, gastroenterolog i hepatolog) i pesnik, te autor, utemeljivač i dugogodišnji zagovarač „Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, koja je nedavno proglašena za hrvatsko kulturno dobro i stavljena na zaštićenu listu Nacionalne nematerijalne baštine.