Vakcinacija
K. Kamenov
Vakcinacija, Foto: K. Kamenov

Obećane doze ćemo teško dobiti, kaže Capak.

- Pfizer nam je smanjio broj doza za sledeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sledeće dve nedelje je smanjeno za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cepiva manje, to nas razočarava i otežava nam sprovođenje plana vakcinacije. 

Hrvatska je već trebalo da dobije 4800 doza Moderninog cepiva,ali to je odloženo pa će ono stići u nedelju. Kada je reč o cepivu AstraZenece, još se čeka registracija.

- AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u decembru biti isporučene velike količine cepiva. I u njihov razvoj cepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovori. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze, rekao je Capak za HRT.

Neke su zemlje uspele nabaviti cepivo iako se nisu na vreme uključile u pregovore s proizvođačima, a Capak na to kaže da mu se čini da neće doći do pravedne raspodele.

-EU je uradilasve da to bude pravedna raspodela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi, rekao je.

Svi koji su primili prvu dozu Pfizerovog cepiva, i drugu će dobiti na vreme. 

Na kraju se osvrnuo i na mogućnost popuštanja epidemioloških mera u Hrvatskoj. Iako je situacija bolja, ne možemo biti potpuno zadovoljni, posebno zbog opasnosti od novog soja virusa.

- Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vreme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ: