Izbori
Alo!
Izbori

Alo!

Izbori, Foto: Alo!

U Hrvatskoj je prepodne na birališta izašlo 18,09 odsto birača, što je, uprkos epidemije korona virusa i merama zaštite, tek nešto manje nego na parlamentranim izborima pre četiri godine, saopštila je u podne Državna izborna komisija (DIP).

Do 11.30 na birališta je izašlo 619.961 građanin s pravom glasa, što je 18,09 odsto, a u isto vreme pre četiri godine glasalo je 20-tak hiljada birača više.

Prema podacima DIP, tokom jutra nisu zabeležene nepravilnosti.

Lideri najvećih stranaka u zemlji pozvali su građane da izađu na birališta u što većem broju.

Predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je jutros novinarima da bi mu bilo drago da što više građana iskoristi svoje pravo glasa. On je izrazo zadovoljstvo što se, prema onome što je video na svom biračkom mestu u Zagrebu, poštuju sve epidemiloške mere.

PROČITAJTE JOŠ:

Lider najveće opozicione Socijaldmemoktratske partije Davor Bernardić pozvao je građane da izađu na birališta, jer se odlučuje o njihovoj sudbini.

- Ne bacajte svoj glas i ne dajte da neko drugi odlučuje o vama - naglasio je Bernardić koji je glasao na biračkom mestu u Zagrebu.

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za parlamentarne izbore koji su, prema anketama, među najneizvesnijim, a zbog epidemije korona virusa i najizazovniji dosad.

Na biralištima se primenjuju mere zaštite, a građanima je preporučeno da nose maske i da ponesu svoje hemijske kojima će glasati. Ispred pojedinih biračkih mesta u Zagrebu stvaraju se gužve, jer se ne dopušta istvremeni ulazak više birača.

Državna izborna komisija tek je u petak, na traženje Ustavnog suda Hrvatske, omogućila glasanje osobama zaraženim korona virusom. Prema poslednjim informacijama, za glasanje se prijavilo 55 od oko 800 trenutno obolelih.

Uz obolele, za glasanje se prijavilo i više od 500 od oko 5.000 osoba kojima je zbog kontakata sa zaraženima određena mera samoizolacije.

Oko 3,9 miliona birača odlučuje o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

PROČITAJTE JOŠ: