Vukovar
EPA
Vukovar

EPA

Vukovar, Foto: EPA

Penavin predlog zaključka, međutim, izlagasan je velikom većinom, a zamenik gradonačelnika iz reda srpske manjine Srđan Milaković rekao je da ne samo da se ne slaže sa takvim zaključkom, već je i nekorektan i da znači isključivanje prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

Da li će se ćirilica vratiti u Vukovar?

 

Reagujući na Penavinu konstataciju da Srbi u Vukovaru ništa nisu učinili da bi se napravio iskorak u pogledu vraćanja ćirilice u upotrebu, Milaković je rekao da za dešavanja u tom gradu nije isključivo kriva srpska zajednica, ali da ona snosi posledice što je, smatra neprimereno i neprihvatljivo.

"Uslovili ste proširenje prava srpske nacionalne manjine potragom za nestalima i istragama ratnih zločina, što znači da ta prava nikada neće biti proširena jer su to stvari koje nisu u domenu pripadnika srpske nacionalne manjine", rekao je Milaković, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Ni ostali članovi Gradskog veća iz SDS S-a, nisu se složili sa tvrdnjama Penave.

Njihov stav je, navodi se, bio u skladu sa zaključkom Vijeća srpske nacionalne manjine u kojem se navodi da se ''''gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha".

Na taj način, navodi se u zaključku Vijeća, omalovažavaju se svi građani Vukovara.

"Gradonačelnik treba da bude odvažan predvodnik i svetionik pomirenja, razumevanja i dijaloga među građanima Vukovara i umesto da pokreće dijalog sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, gradonačelnik dodatno proziva legitimno izabrane predstavnike srpske zajednice da su remetilački faktor u Vukovaru'''', zaključak je SNV-a.

Gradsko veće je odlučilo da nema uslova za ćirilicu u vukovarskom javnom prostoru.

Ostaje, naime, da se vidi da li će Ustavni sud reagovati na ovakav zaključak Gradskog veća, s obzirom na to da je prošle godine donet identičan zaključak.

Komentari (1)

keja

29.10.2020 07:58

Prvo podatke o nestalim ubijenim i tko zna koji put premještenim posmrtnim ostacima branitelja Vukovara pa onda ćirilica i ostala prava...