Split
Shutterstock
Split

Shutterstock

Split, Foto: Shutterstock

Većina Španaca zbog koronavirusa neće putovati u inostranstvo ovo leto zbog korona virusa, a s tim da je poznato da Španci vole da letuju u našem komšiluku, ovog puta njihova rivijera ostaće prazna. 

Oko 70 posto Španaca namerava da provede godišnji odmor u ruralnim područjima ili u unutrašnjosti svoje zemlje, pokazala je studija koju je izradio portal specijaliziran za ruralni turizam EscapadaRural.com.

Od 10.000 ispitanika njih 52 posto odgovorilo je da su promenili planove zbog koronavirusa pa će umesto u inostranstvo otputovati u neki drugi deo Španije.

Paula Cascán (21) iz Barcelone mjesecima je štedjela novac kako bi otputovala u Split i uživala u dalmatinskoj obali, no njezin plan je propao pa će s majkom otići u selo Benafarces s 86 stanovnika. To selo poznato po poljima lavande nalazi se u unutrašnjosti Španjolske.

U 2019. godini Hrvatsku posetilo 315.000 Španaca


- Nije nam bilo lako organizovati put u Hrvatsku, ali stvarno nema smisla potrošiti toliki novac na odlazak tamo kada možda nećemo moći da posetimo sva mesta zbog zdravstvenih mera - rekla je Cascán za novine El País.

No brojni potencijalni putnici se boje infekcije pa ne žele da rizikuju odlaskom u inostranstvo.

Oko 62 posto ispitanika izjavilo je da im je ovo leto najvažnija higijena i sanitarne mjere, podatak je stranice EscapadaRurual.com.

„Ljudi se boje da putuju u mesta s puno ljudi. Sanitarne mere su se pretvorile u najvažniji zahtev, a otvorena mjesta u prirodi upravo to nude. Osim toga, putnici smatraju da je putovanje u ruralne predjele dobro za zdravlje“, kaže Luis Chico, profesor turizma na Europskom sveučilištu Miguel de Cervantes u gradu Valladolidu.

PROČITAJTE JOŠ: