Prozor, stan, zgrada
Alo.rs/V.Đ.
Prozor, stan, zgrada

Alo.rs/V.Đ.

Zgrada, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Sudija nadležnog Županijskog suda ovih dana je muškarca zbog seksualnog odnosa sa detetom mlađim od 15 godina, tačnije zbog polnog zlostavljanja i iskorištavanja,​ nepravosnažno osudio na 22 meseca zatvora.

I čak ni tih godinu dana i 10 meseci ne mora da provede iza rešetaka! Prema izrečenoj uslovnoj kazni, u zatvor će na šest meseci. Zbog seksualnog zlostavljanja sa svojom žrtvom ne sme da se viđa tri godine i mora da plati 2.000 kuna sudskih troškova (oko 260 evra).

Nema stručnjaka a ni laika koji se nisu zgrozili nad ovakvom odlukom suda, piše Jutarnji.hr.

Porodični čovek

U optužnici se navodi da se muškarac, inače porodični čovek,od februara do septembra prošle godine "s ciljem zadovoljavanja svog polnog nagona upustio u seksualnu vezu sa učenicom".

Tužiteljstvo je potvrdilo da je polni odnos bio dobrovoljan. Međutim, prema Kaznenom zakonu, svaki odnos s detetom mlađim od 15 godina je kazneno delo, jer se smatra da tek s 15 godina dete može razumno da odluči želi li da se upustu u polni odnos i koje posledice on može da ima.

Pročitajte još:

Posebno se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve: u ovom slučaju, razlika je 35 godina!

Na sudu je priznao krivicu i rekao da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njenom majkom otišao kod doktora i finansijski je zbrinuo.

- Kad sam je upoznao, nisam znao koliko tačno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a za njene godine sam saznao kad je zatrudnela - pravdao se na sudu 49-godišnjak.

Kao olakšavajuće okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao brigu za 14-godišnjakinju i finansijski joj pomogao.

Pročitajte još:

Osim toga, delimično uvetnoj kazni pridonele su i njegove životne (ne)prilike, odnosno da je staratelj svojoj supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, kao i činjenica da pod istim krovom živi i sa starom majkom. A budući da mu je sin jedinac na odsluženju kazne, jedini prehranjuje svoju porodicu.

Niske cene

- Hrvatska ima relativno dobar zakonski okvir, ali sudovi vrlo često izriču kazne koje su bliže zakonskom minimumu. Često se pri tome ide prema ublažavanju kazni i previše se vrednuju okolnosti. Radi se o kaznenopravnoj politici naše zemlje koju je potrebno preispitati i promeniti - kaže advokat.

Zbog presuda poput ove, koje idu na ruku zlostavljača, Autonomna kuća se u zadnjim izmenama Kaznenog zakona zalagala za povećanje zakonskog minimuma za kazneno delo silovanja i generalno za izricanje strožih kazni, ali predlog je odbijen.

- Osim što je žrtve strah od stigmatizacije, ovakve će ih ponižavajuće presude dodatno odvratiti od prijavljivanja silovanja - oštra je advokatica.

Pročitajte još: