ŠOKANTNO OTKRIĆE U HRVATSKOJ Ispod zidina dubrovačkog manastira "osvanule" PRAVOSLAVNE ikone! (FOTO)

Dubrovnik krije mnoge tajne, a jedna od njih je nedavno isplivala i tiče se Srba i pravoslavlja u ovom hrvatskom gradu.

Dubrovnik, Foto: shutterstock

Na zidinama jednog od manastira, ispod maltera, pojavile su se pravoslavne ikone iz 14. veka!

Zidine manastira Male Braće i crkve Preobraženja Kristovog kriju nešto što tamošnja javnost ne želi da se sazna, a ipak, ugledalo je svetlost dana.

- Primetio sam da se ispod maltera pojavljuju ikone, odmah sam prepoznao pravoslavni ikonopis, jer sam neko ko redovno obilazi manastire, kako pravoslavne tako i druge širom bivše Jugoslavije. Jednostavno volim to. Zanimalo me otkud u franjevačkom samostanu pravoslavne ikone. Pokušao sam da pitam ljude koji tu bogosluže, ali su svi kada su čuli moje pitanje okretali glavu i bez reči odlazili od mene – priča Miloš S. (38), prenosi "Objektiv".

Prema njegovim rečima svuda gde je pokucao na vrata sa tim pitanjem udario je u zid ćutanja.

-Istraživao sam malo i otkrio da su se prvi put ove freske ispod maltera pojavile 1992. godine i od tada se u Hrvatskoj, ali ni ovde o njima ne priča. Pokušali su jednom i da ih prekreče, ali je čitav malter sa farbom otpao i ikone su ponovo izašle – otkriva istraživanje Miloš.

Istorija kaže sledeće, na ovom mestu crkvu je podigao jedan od najmoćnijih srpskih ladara kralj Uroš II Milutin 1317. godine te je moguće da ikone datiraju iz tog doba.

Na zvaničnom sajtu Dubrovačke biskupije kada je reč o samostanu Male Braće u dubrovniku ne postoje zapisi pre 1317. godine i dolaska srpskog kralja Uroša II Milutina. Već i oni navode da je “vrlo moguće da je samostan tada nastao”.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi