Miodrag Linta
Medija centar
Miodrag Linta

Medija centar

Miodrag Linta, Foto: Medija centar

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da Hrvatska planski blokira rešavanje pitanja više od 1.700 nestalih Srba, jer se na zvaničnom hrvatskom spisku nestalih nalazi više Srba nego Hrvata.

Predstavnici hrvatske vlasti u javnosti godinama iznose podatak o 1.869 nestalih građana Hrvatske ali uporno odbijaju da kažu da od toga broja više od 1.100 su nestali Srbi, a manje od 800 su nestali Hrvati, naglašava Linta u pisanoj izjavi koji je dostavio medijima.

Linta ističe da Srbija treba da zahteva da Hrvatska objavi nacionalnu pripadnost nestalih građana, jer će se na taj način onemogućiti dalja manipulacija zvaničnog Zagreba sa rešavanjem pitanja nestalih.

- Dvodvevni boravak predsednika hrvatske Komisije za nestale Stjepana Sučića u Beogradu, gde se razgovaralo o temi nestalih lica, potvrđuje da u Hrvatskoj nema političke volje da se reši pitanje nestalih Srba - ocenjuje Linta i dodaje da je Sučić dopisniku Hrvatske Radio-televizije u Beogradu, izneo veliku laž kako Srbija godinama koči rešavanje pitanja nestalih i uskraćuje informacije o skrivenim i premeštenim grobnicama.

Izjava Sučića predstavlja vrhunsko licemerje, kaže Linta jer, kako navodi, "ispada da Hrvatska tobože želi da reši pitanje nestalih, ali Srbija tobože opstruiše to pitanje".

Pročitajte još: