Milov poslednji udar na Srbe, u sve umešan i Krivokapić

Mandatar nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić optužio Srbiju da je kriva za tenzije isto kao Đukanović

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: EPA

Proterivanje srpskog ambasadora u Crnoj Gori iz Podgorice usledilo je nakon intervjua u kome je Vladimir Božović rekao da je Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu na kojoj je izglasano da Crna Gora bude prisajedinjena Srbiji. Zvanični Beograd uzvratio je istom merom i proterao Tarzana Miloševića, crnogorskog ambasadora u Beogradu.

Vladika budimljansko-nikšićki SPC ocenio je juče da je cilj odlazeće crnogorske vlasti da protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića i da „podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva“.

Ovim činom „odlazeća vlast Crne Gore je imala višestruko zlu nameru: da, naročito među braćom pravoslavne vere, izazove recipročne mere od strane Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posejalo što više otrova i bratske mržnje“, čime je „pokazala je da joj leka nema“, naveo je vladika Joanikije.

On je izrazio uverenje da ogromna većina naroda Crne Gore želi vlast koja će učiti i poštovati njenu istoriju onakvu kakva ona jeste, bez potrebe da je prekraja, i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu znati da uspostavi najbolje odnose, posebno s bratskom Srbijom.

- Moleći se bogu za spasenje svih, verujućih i neverujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav verujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podela među braćom i bratskim državama - istakao je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na proterivanje ambasadora reagovao je i Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove crnogorske vlade.

- Žalim zbog jučerašnjeg proterivanja ambasadora, jer takvi akti nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država. Odlazeći režim ni u svojim posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela - napisao je on na svom nalogu na Tviteru i dodao:

- Nova Vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisaćemo istinski dobrosusedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mera.

Izjavu Krivokapića juče je osudio narodni poslanik Vladimir Đukanović.

- Kakva sramna relativizacija svega što se dogodilo. Imaš li stida, Zdravko? Nije Srbija proterala ambasadora Crne Gore što joj je to gušt, već kao odgovor na besmisleni akt Crne Gore da protera ambasadora Srbije. Neverovatna izjava. Sramota! - napisao je on na Tviteru. Ekipa „Alo!“

Starović: Đukanovićev režim ubacuje kosku razdora

Istoričar Nemanja Starović je za „Alo!“ poručio da je jasno da isključivi motiv za takvu žalosnu odluku predstavlja namera odlazećeg režima u Crnoj Gori da novoj vladi ostavi još jednu „nagaznu minu“, sa kojom će morati da se nosi u prvim danima svog mandata.

- Odluka da se ambasador Srbije proglasi nepoželjnom osobom doneta je u subotu, 28. novembra, četiri dana uoči izbora nove vlade Crne Gore, i podrazumeva obavezu Vladimira Božovića da napusti teritoriju te države u roku od 72 sata, dakle svega dan pre primopredaje vlasti i izbora Krivokapićeve vlade. Ovim Đukanovićev režim ubacuje kosku razdora među članice nove vladajuće koalicije, jer je realno očekivati da će srpske stranke insistirati da se takva odluka hitno preinači, dok ostali učesnici u vlasti verovatno tome neće biti skloni - kazao je on.

Mandić: Da li bi proterali američkog ambasadora

Da li bi Đukanović i Marković proglasili za nepoželjnu osobu američkog, britanskog ili nemačkog ambasadora u Crnoj Gori zbog neke izjave? Da li bi neka od nekadašnjih nemačkih mnogobrojnih država, koje su u vreme Bizmarka formirale Nemačko carstvo, poništavala te odluke, reagovao je Andrija Mandić, predsednik NSD-a i jedan od lidera DF-a, na Tviteru.

Povezane vesti

 • Korisnik: Sasa
  30/11/2020 - 23:09
  Dosta vise sa ovim Milom i njegovim fasistickim stavovima.ovo je ono:Kada neko hoce da bude veci katolik od Pape.
 • Korisnik: Max
  30/11/2020 - 22:29
  Apsolutno ne podrzavam nase povlacenje,smatram to neodgovornim gestom,trebalo je prvo promisliti pa onda reci.Inace smatram da pogotovo prema "komsijama" vodimo "meku"politiku,treba biti odmeren i čvrst a ne danas jedno a ujutro drugo,tako nas sigurno nece ni postovati ni uvazavati
 • Korisnik: Miki
  30/11/2020 - 16:12
  Ovom tarzanu i jeste mesto da se vrati tamo gde su cite
 • Korisnik: Miki
  30/11/2020 - 16:12
  Ovom tarzanu i jeste mesto da se vrati tamo gde su cite
 • Korisnik: Sam
  30/11/2020 - 08:52
  Kazu Srbija se ne mijesa.Da ne mijesa se, pa vidi se iz aviona, lazovi jedni.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi