Crna Gora, Milo Đukanović, izbori
Tanjug/AP
Crna Gora, Milo Đukanović, izbori

Tanjug/AP

Crna Gora, Milo Đukanović, izbori, Foto: Tanjug/AP

Ni jedni izbori u Crnoj Gori minule dve decenije nisu bili tako neizvesni kao ovogodišnji parlamentarni izbori. Čini se i da nikada sa toliko žara nisu iščekivani rezultati glasanja. Najvažnije je bilo da Milo Đukanović nakon trideset godina diktature napokon padne, dok sada ne jenjavaju priče o formiranju nove Vlade, o potezima opozicije, a posebno odlazećeg predsednika.

Politička ponuda Crne Gore raspodelila se u šest koalicija i pet stranaka, sve sa željom da preteknu Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Sada je crnogorska opozicija bliža nego ikad preuzimanju jedne od ključnih poluga vlasti - formiranju parlamentarne većine i izboru vlade u kojoj nema DPS-a.

Prema podacima nevladinih organizacija, tri opozicione liste zajedno imaju 41 poslanički mandat - tačno koliko je neophodno za formiranje vlade. Pojedinačno najjača stranka, prema ovim podacima, ipak ostaje Đukanovićev DPS što je predsednik Crne Gore i naglasio u postizbornom obraćanju.

Izbore je obeležila velika izlaznost - prema podacima nevladinih organizacija, glasalo je više od tri četvrtine birača. Crnogorski parlament ima 81 poslanika čiji mandat traje četiri godine.

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35.06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32.55 odsto (133.267).

Koalicija Mir je naša nacija je osvojila 12.53 odsto (51.297), Crno na bijelo 5.53 (22.649), Socijaldemokrate 4.10 (16.769), Bošnjačka stranka 3.98 (16.286), SDP - Jaka Crna Gora 3.14 (12.839), Albanska lista 1.58 (6.488), a Albanska koalicija Jednoglasno 1.14 odsto (4.675).

Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0.27 (1.115), a Hrvatska reformska stranka 0.13 odsto, odnosno 532 glasova, i one nisu prešle cenzus. Glasalo je 76.65 odsto upisanih birača, odnosno njih 413.954, od čega je bilo 409.451 važećih glasačkih listića.

Prema projekciji Centra za monitoring i istraživanje, DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

NATO neće zanimati zahtevi Crne Gora 

- Naivno je verovati da će sa ovim izborima u Crnoj Gori preko noći otići Milo Đukanović i njegova vladavina, a što se tiče same stabilnosti države, mislim da će se ona pogoršati. Pre svega će uslediti politički sukobi, jer se Đukanović i oni uz njega neće lako odreći statusa, a opozicija neće moći da se ujedini u razrešavanju gorućih problema poput privatizacije i ekonomije - ocenjuje Dušan Janjić.

Ovaj politički analitičar u razgovoru za Alo.rs ističe da ovakva, podeljene Crna Gora, već tri, četiri godine ima duboku unutarpolitičku krizu, a da se sa ovim izborima ta kriza dodatno komplikuje.

- Takva podeljena Crna Gora, ako se poštuju ustav, zakon, vladavina prava, na čemu će insistirati međunarodna zajednica, mora da živi. Ukoliko opozicija napravi vladu u kohabitaciji sa predsednikom Milom Đukanovićem, a glavni fokus i frustracija opozicije je upravo Đukanovićeva vladavina - objašnjava Janjić.

Dušan Janjić

Promo

Dušan Janjić, Foto: Promo

Upitan hoće li Crna Gora moći da izađe iz NATO-a, naš sagovornik tvrdi da je to dug proces.

- Čak i kada bi se postigao referendum, na kom je većina za izlazak iz NATO-a, ne znači da je to dovoljno, jer se pitaju i zemlje NATO-a. To ostvarenje mora da se čeka najmanje desetak godina, a na kraju je još manja šansa da Crna Gora može da opozove priznavanje Kosova - kaže Dušan Janjić.

Da li su NATO i EU pošast za Crnu Goru?

 

Ovaj politički analitičar napominje da opoziciji u Crnoj Gori predstoji velika kriza, niz problema, te dodaje da je paradoksalno što se opozicija Crne Gore sada uvezala sa glasovima albanskih partija, jer bez njih ne može da formira vladu.

- Situacija u Crnoj Gori je sada slična kao u Severnoj Makedoniji. Opozicija mora da napravi kompromise sa albanskim i drugim manjinskim partijama. Vlada Crne Gore zavisi od Albanaca, a birači su samim glasanjem jasno poručili da žele izlazak iz NATO-a i povlačenje priznavanja Kosova - ocenjije Dušan Janjić.

On kaže da NATO neće mirno gledati ako se ističu ovakvi zahtevi i podeća da je NATO zapravo i napravljen da se na Balkanu spreči ruski uticaj.

- Sada treba pratiti reakcije sa zapada, koji priznaje rezultate izbora. Tek za dve, tri nedelje pokazaće se šta su zapravo političke i međunarodne postavke NATO-a i Evropske unije prema događajima u Crnoj Gori - kaže politički analitičar.

Dušan Janjić veruje da će se zbog predsejeće duge političke krize u Crnoj Gori formirati novi politički blokovi, ali da je sve jasno što se tiče Mila Đukanovića.

- On mora da pripremi svoj odlazak. Predsednički izbori nisu više pitanje njegovog opstanka na vlasti, već mehanizma silaska sa vlasti. Ipak, on u tom mehanizmu može da se osigura opstanak njegove partije na vlasti. DPS će sigurno biti u nekoj vlasti, ali Đukanović neće biti predsednik - objašnjava Dušan Janjić.

- Međutim, to ne rešava problem Crne Gore. Problem Crne Gore je što nema ni jednu uspešnu privatizaciju, tamo ništa nije urađeno kako treba - dodaje Jnajić.

Pročitajte:

Predstoji vađenje korova

Sociolog Tanja Svilanović u razgovoru za Alo.rs ističe da je Crna Gora na ovim izborima pokazala da je udruženim snagama uspela da stavi tačku na tridesetogodišnju diktaturu svog dojučerašnjeg neprikosnovenonog "vladara".

- To je svakako dobar početak. Kao što smo mogli da vidimo, DPS je poražen i u onim gradovima u kojima je suvereno vladao decenijama, tako da je sada definitivno jasan kurs kojim Crna Gora želi da ide. Sa druge strane, postavljanje tzv. ekspertske Vlade pokazatelj da opozicija, koja je stekla titulu novog "vladara", ipak, neki bi rekli, nespremno dočekala ulogu koju joj je narod dodelio - kaže Tanja Svilanović.

Ona ističe da se za analizu političkog delovanja u Crnoj Gori mora uzeti u obzir činjenica da je Milo Đukanović za vreme svoje vladavine pustio svoje "pipke" u sve državne strukture i nad njima je suvereno vladao svih ovih godina.

Tanja Svilanović

Privatna arhiva

Tanja Svilanović, Foto: Privatna arhiva

Verujete li da je ovo početak kraja Mila Đukanovića?

 

- Tako da ne čudi što je opozicija na čelu sa Krivokapićem, zauzela stav da bi prvo trebalo porazgovarati sa ekspertima, kako bi se zatrle totalitarne strukture koje su duboko utkane u sve sfere državnog funkcionisanja - ukazuje sociolog Tanja Svilanović.

Ona ističe da je pobeda opozicije na izborima samo dokaz da Crna Gora želi promene, ali ovim nikako nije iskorenjen Đukanovicev uticaj.

- Pobeda opozicije je samo "ogrebotina" na vrhu ledenog brega, odnosno početak kraja višedecenijskog režima, a koliko će trajati "vađenje korova", zavisiće isključivo od spremnosti onih koji su odneli pobedu na izborima - objašnjava Tanja Svilanović.

Preporučujemo:

Komentari (2)

Vk

02.09.2020 14:50

Samo oprezno s Milom, sprema se haos!

H

02.09.2020 16:29

Janjiću, opozicija je odmah odbacila izlazak iz NATO i prešla preko povlačenja priznanja tzv. Kosova kao pitanja koje će sačekati neko drugo vreme.