Dafni Karuana Galicija
printscreen youtube
 Dafni Karuana Galicija

printscreen youtube

Dafni Karuana Galicija, Foto: printscreen youtube

 - Gde god da pogledaš lopovi. Situacija je očajna - napisala je Daphne Caruana Galizia na svom blogu i bila je to poslednja objava pre nego što je stradala od bombe koja je podmetnuta pod njen automobil. Bio je 16. oktobar 2017. godine, a njen sin Matthew od tada je posvećen traganju za njenim ubicama.

I sam novinar, Mathew Caruana Galizia dao je prošlog vikenda intervju crnogorskim Vijestima u kojem je otkrio da je njegova majka u sklopu istrage o korupciji na Malti istraživala i tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića, odnosno veze Đukanovića, odnedavno bivšeg premijera Malte Josepha Muscata te kompanija u vlasništvu azerbajdžanske i kineske ekonomske elite.

U trenutku smrti Galizia je istraživala projekt izgradnje vetroparka Možura na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja. Advokat nene porodice i zastupnik u malteškom parlamentu Jason Azopardi smatra da je Galizia ubijena kako bi se zaustavilo iznošenje detalja o korupciji vezano za vetropark.

Biznismen

Još 2015. Galizia je prvi put počela da spominjei veze Podgorice i Malte. Reč je o “jednoj od najkorumpiranijih svetskih država”, piše o Crnoj Gori Galizia, prenoseći vest o susretu na kom je dogovoreno da malteška energetska kompanija Enemalta kupi Možuru. “Premijer i njegov korumpirani podanik Mizzi (Conrad Mizzi, ministar energetike) trenutno nešto petljaju u Crnoj Gori. Zato nećete biti iznenađeni kad vam kažem da je Milo Đukanović u Crnoj Gori dobio nagradu Organiziranog kriminala i korupcije za Osobu godine”, piše Galizia.

Njen sin ističe da je pre smrti istraživala veze zvaničnika u Azerbajdžanu, Đukanovića u Crnoj Gori, zvaničnika s Malte poput premijera Muscata, ministra Mizzija i šefa Muscatovog kabineta Keitha Schembrija te predstavnike Shangai Electrica, kompanije koju kontroliše kineska vlada. To joj je odmah probudilo sumnje.

Pročitajte:

 Postoje, tvrdi Mathew Galizia, indicije da je banka Univerzal Capital umešana u slučaj jer je Yorgen Fenech, biznismen optužen za novinarkino ubistvo, primao uplate iz izvora koji su potvrđeno povezani s kriminalnim delovanjem, a imaju račun u spomenutoj banci.

- Račun u toj banci možda je korišćen kao crni fond za korupciju, a to bi trebala da istraži američka i evropska nadležna tela - navodi Galizia.

Prema njemu, projekat Možura je primer organizirane kriminalne mreže koju su formirali zvaničnici i biznismeni iz nekoliko svetskih zemalja kako bi “krali novac nama ispred nosa”, navodi u intervjuu Vijestima.

- Taj projekt je delovao sitno pored većih privatizacijskih poslova. Nakon prevare počinjene na Malti s projektom Elektrogas, kriminalni krak ušao je u Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju - tvrdi Galizia.

Činjenicu da crnogorski parlament odbija da oformi odbor koji bi istražio Možuru, Galizia vidi kao medveđu uslugu.

- Moć i uticaj s vremenom će oslabiti, a s time i moć da se zataškaju zločini - navodi Galizia. Smatra da bi EU mogla da pritisne Crnu Goru da se obračuna s kriminalom te da treba da traži istinske reforme pre priključenja Crne Gore.

Milo Đukanović

EPA/Shutterstock/Alo.rs

Milo Đukanović, Foto: EPA/Shutterstock/Alo.rs

Putovanja

Na njegov intervju usledile su brojne reakcije. Koalicija Crno na belo istupila je navodeći da je intervju samo još jedna u nizu potvrda njihovoj tvrdnji da istraga o ubistvu novinarke s Malte vodi do Mile Đukanovića.

Koalicija Crno na belo optužila je državni vrh da je bio uključen u korupciju koja se dogodila kroz taj projekat kog su od špansko-domaće kompanije preuzele firme sa Sejšela i iz Dubaija.

“Možura je trenutno jedna od najvećih korupcionaških afera koja trese EU. Jedino kroz opsežnu međunarodnu istragu možemo doći do istine. U ovoj prevari, koju plaćaju građani Crne Gore kroz račune za struju, umreženi su zvaničnici iz više zemalja.

No ono što je definitivno omogućilo takvu brutalnu korupciju je odluka vlade Crne Gore da ustupi stotinu miliona evra subvencija vlasnicima projekta. Bez toga Možura nikoga ne bi ni zainteresovala”, smatra koalicija. Predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović otišao je korak dalje i komentarisao kako su građani kroz račune za struju “verovatno platili i novinarkino ubistvo”.

- Đukanović je dok je bio premijer ugovarao ovaj po građane vrlo štetan posao, a upravo ga je Branimir Gvozdenović tehnički realizirao. Trebao bi da objasi zbog čega je za vreme priprema projekta na desetine puta putovao u Maltu i zašto je ovaj posao bio vredan toliko njegove pažnje - navodi koalicija.

Malta

Alo.rs/V.Đ.

Malta, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Savetnici

- Više je nego indikativno to da je sin ubijene novinarke doveo u vezu bankovni račun grčkog poduzetnika s crnogorskim pasošem Petrosa Statisa koji u Crnoj Gori kontroliše deo medijske scene koja upravo brani lik i delo Mile Đukanovića i opravdava njegove korupcijske poslove. Ovi detalji su svakako nedostajali u sklapanju kompletnog mozaika - objašnjavaju u koaliciji Crno na belo.

Na Malti su zbog slučaja padale glave. Premijer Muscat otišao je tek krajem prošle godine i to nakon velikih svedočenja. No, nije otišao daleko. Ostao je u svojstvu političko-ekonomskog savetnika vlade. Njegovi najbliži saradnici (Galizia je Mizzija zvala njegovim korumpiranim podanikom) dali su ostavke.

Muscatov mandat obeležile su brojne afere, poput skandala s privatizacijom postrojenja za proizvodnju električne energije, odobravanja privatnicima da preuzmu upravu nad tri glavne javne bolnice te investicija Enemalte u vetroelektranu u Crnoj Gori (plaćena po tri puta višoj ceni i potom prodata). No, one još nisu istražene i preostaje mnogo posla.

Najbogatiji čovek na Malti Yorgen Fenech, inače direktor malteško-azerbajdžansko-nemačke kompanije Electrogas, izvukao je višemilionski iznos iz preprodaje Možure. Veruje se da je Galizia to namirisala i za to platila. Danas je glavni optuženik za njeno ubistvo, a tvrdi da je nevin. Galizijin sin se nada da će se potpuna istina otkriti.

Preporučujemo: