Milo Đukanović, Duško Knežević
Printscreen
Milo Đukanović, Duško Knežević

Printscreen

Milo Đukanović, Duško Knežević, Foto: Printscreen

Duško Knežević, nekadašnji prijatelj i finansijer Mila Đukanovića, u ekskluzivnom razgovoru za „Alo!“ iz egzila u Londonu otkriva da bi neprikosnoveni vladar Crne Gore mogao uoči Božića da padne s vlasti, jer je Zakonom o slobodi veroispovesti samom sebi potpisao smrtnu presudu.

Da li biste se kandidovali za predsednika Crne Gore?

- Čim se steknu uslovi i odbace krivične prijave protiv mene, rado ću istaći svoju kandidaturu. Posebno ću rado stati na crtu Đukanoviću. Za razliku od njega koji zna samo kako da otima, ja znam kako da stvaram, kako da zaposlim ljude, kako da dođemo do zdravog kapitala i kako da na najbolji način iskoristim svoje međunarodne kontakte. Kako god, obećao sam sebi, pa onda i građanima Crne Gore da ću razotkriti kriminal prve familije i da će Đukanović platiti za sve što je učinio svom narodu i svojoj zemlji. On zna šta ja o njemu znam, samo još ne zna šta sve od toga imam dokumentovano.

Protesti u Podgorici su sve masovniji zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. Da li je Milo samom sebi skočio u stomak?

- Gotov je… Pre nego što smo mislili.

Od kog snimka Milo najviše strepi?

- To on najbolje zna. Verovatno je u pitanju velika plava sportska torba puna novca, koju on uzima i odnosi. Isto je mesto i isti kadar u kojem je već bio njegov šef kabineta Slavoljub Migo Stijepović. Ako neko misli da se premišljam, ponoviću po ko zna koji put: to je snimak koji će biti objavljen kada procenim da je najpogodniji za to. Moja je misija da srušim Đukanovića. To ću i uraditi.

S „delijama“ u Londonu

Da li se družite sa zemljacima, s kim bodrite Crvenu zvezdu?

- Družim se s ljudima sa Balkana koji su u Londonu, ali pre svega sa investicionim bankarima iz Sitija. Bio sam njihov gost na utakmici Totenhem-Zvezda. Oni imaju svoju posebnu ložu i bili su domaćini veteranima Zvezde.

Kada su snimci sklonjeni?

- Priprema terena za moju diskvalifikaciju i pokušaj inkriminacije krenuli su još 2015. u medijima pod kontrolom Đukanovića. To je bila uvertira za široko organizovanu akciju, u koju su upregli tužilaštvo, Privredni sud i Centralnu banku. Zato sam na vreme preduzeo sve korake da se pripremim za bitku. Neke snimke je uzelo moje obezbeđenje. Sumnjam da su završili kod mog pratioca Vlatka Rašovića, koji je posle pretnji pristao da bude zaštićeni svedok protiv mene. Završio je obuku u FBI i bio je čovek od poverenja Vukašina Maraša i Andrije Jovićevića. Njihov problem je što je Rašović te snimke pre hapšenja ustupio jednoj stranoj obaveštajnoj agenciji.

Potvrdili ste da imate evidenciju o plaćanju reketa. O kojoj sumi je reč?

- Sve je evidentirano. Milioni su u pitanju. Da bih mogao da radim, morao sam da ih nosim u DPS kod njihove blagajnice Milke Vujović, a povremeno sam ih davao direktno Đukanoviću ili preko Stijepovića, koji je običan kurir. I to je tako trajalo 25 godina uoči svakih izbora. Mimo novca za izbore, referendumsku i NATO kampanju, plaćao sam im luksuzna putovanja, poklanjao luksuznu robu i umetničke slike. To je Crna Gora, bez reketa niko od većih privrednika nije mogao da radi. Tako je i danas.

Koja se mafija zove „grandovska“ i zbog čega? Zašto je na kongresu DPS-a okupila političke mrtvace?

- To je grupa koju u Đukanovićevo ime vodi njegov prvi saradnik Milan Roćen. Imali su lokal „Grand“ u kojem su se okupljali, pa su tako i dobili ime grandovski klan. Osim sa kriminalcima, povezani su sa važnim ljudima iz policije, a novac peru preko građevinarstva. Imaju monopol na sve unosne građevinske poslove koje daje Vlada. To je najmoćniji kriminalni klan pod kontrolom prve familije, sa kojim je povezan i specijalni tužilac Milivoje Katnić. Renovirali su jedan deo Sportskog centra u Podgorici i nazvali ga „Bemax arena“, gde je nedavno održan kongres DPS-a. Rekao sam da su bili zaduženi da okupe političke mrtvace, budući da su tamo došli retki gosti iz inostranstva, i to sve oni koji su beznačajni. Tako su im zvezde na kongresu bili Vuk Drašković i Nenad Čanak. Broj i struktura gostiju iz inostranstva najbolje govori kakav je danas uticaj i reputacija Đukanovića u međunarodnim krugovima.