Milo Đukanović
EPA, Ilustracija
Milo Đukanović

EPA, Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: EPA, Ilustracija

Postavlja se otvoreno pitanje da li Milu Đukanoviću odgovaraju bilo kakvi sukobi i tenzije, ako je već glavni gospodar situacije u Crnoj Gori i da li neko pokušava da, izazivajem namerne represije policije nad golorukim narodom, uzdrma najdugovečniju vlast u Evropi od pada Berlinskog zida. Ko zapravo kontroliše policiju i tajne službe u Crnoj Gori? Kakav je odnos zapadnih zemalja i NATO-a prema zvaničnoj Podgorici? Ko preseca kokainske puteve i koje moćne strukture još uvek drže Mila Đukanovića na poziciji moći.

VEĆ VIĐENO

Milan Knežević iz Demokratskog fronta kaže da Đukanović nema jedinstvenu DPS kao podršku za svoje poteze, ali ni same policije.

- Đukanović ni unutar samo DPS-a nema podršku za ekstremne poteze koje povlači, a koji idu u pravcu građanskog sukoba. Isti narod se deli i tera praktično u rat. Teror je nastavljen hapšenjem vladike Joanikija i verujućeg naroda. Jedan deo članova DPS je uzeo učešće u litijama. To su bili uglavnom lokalni funkcioneri koje su potom upozoravali da će ih isključiti iz stranke ako nastave sa učešćem u litijama - priča nam Knežević i dodaje:

- Većiina policajaca koji rade za 300 do 400 evra i imaju brojne egzistencijalne probleme, sigurno ne podržavaju ovakve akcije, a psotji i mali deo onih koji bi na znak vrha DPS-a, počinili zločin protiv svog naroda. Postoji veliki broj pripadnika policije koji se ne slaže sa onim što režim radi.

Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Naš sagovornik dodaje da je "recept za uspeh" Mila Đukanovića nešto već viđeno.

- Đukanović je napravio oštru podelu u društvu na one koji su spremni da otmu imovinu i na koji se ne slažu sa terorom režima. Sukob, tenzije i navodna odbrana crnogorske državnosti po hiljaditi put, to je recept po kojem Đukanović vlada već više od tri decenije - kaže Knežević.

DVA KLANA, ĐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ?

- Duško Marković i Milo Đukanović imaju odnos mirne koegzistencije. To je odnos partnerstva bez preterane emocije i odnos ravnoteže straha. Obojici je jasno da njihov sukob znači i kraj DPS-a, ali i njihov ostanak bez represivnog aparata i poluga moći - kaže Knežević.

Mitropolit Amfilohije Radović Duško Marković

TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SASA MA

Mitropolit Amfilohije Radović Duško Marković, Foto: TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SASA MA

Na naše pitanje ko zapravo kontroliše policiju u Crnoj Gori i da li neko pokušava da fingira sukob kako bi naterao Mila Đukanovića u sukob koji bi označio njegov politički kraj, Knežević kaže da Crnom Gorom vladaju zapravo dva klana.

- Kontrolu nad policijom trenutno imaju dva klana. To su klan Granda koji je na strani Đukanovića i Mojkovačkog klana koji radi za Markovića. Ista situacija je i u Tužilaštvu, ali i u sudovima. U svim strukturama Crne Gore postoji ravnoteža moći između ta dva klana - tvrdi Knežević.

Knežević kaže da i u budućnosti očekuje nastavak institucionalnog terora prema crkvi i narodu, alično brine i za svoju bezbednost.

- Očekujem da će i mene i kolege iz DF-a pokrenuti proces ukidanja imuniteta i pokušaće da nas osude na zatvorske kazne. Podsetiću vas preko 1600 ljudi je uhapšeno - kaže Knežević.

Milan Knežević

Printskrin

Milan Knežević, Foto: Printskrin

Povodom informacije da određeni kriminalni krugovi, bliski vlasti u Podgorici planiraju atentat na njega, Knežević kaže:

- Ne mogu mnogo da govorim o tome. Ozbiljno sam primio te informacije. Situacije je veoma ozbiljna i pokušaću da se zaštitim. Nemam nikakvo poverenje u institucije države Crne Gore. Niko nije ništa preduzeo povodom informacija da mi prete. 

Knežević nije optimističan kada je u pitanju dalji razvoj situacije u Crnoj Gori, a ni povodom izbora koje Đukanović najavljuje na jesen.

Knežević kaže da će Đukanović pre nadolazeće velike ekonomske krize, na jesen, pokušati još jednom da namakne većinu u parlamentu, na priču o navodnoj odbrani nezavisnosti Crne Gore. 

DUBOKA DRŽAVA, NATO I PRESECANJE PUTEVA KOKAINA

Istoričar doktor Aleksandar Raković tvrdi da je Milo još uvek apsolutni gospodar situacije u DPS-u i da preko otvorenim sukobom naroda pokušava da uvuče strane strukture kako bi uz pomoć njih rešio pitanje Srba u Crnoj Gori.

- Po istom modelu koji je rađen u Hrvatskoj i na Kosovu, Milo pokušava da izazove sukob velikih razmera. NATO se, međutim, nije upecao u priču i neće intervensati, ali bi Đukanović mogao da pokuša da uvuče Hrvatsku u sukob u Crnoj Gori, a to bi onda zapalilo ceo Balkan.

Aleksandar Raković

Printscreen

Aleksandar Raković, Foto: Printscreen

Raković tvrdi da Đukanović iza sebe ima podršku duboke države u SAD, ali ne i zvaničnog državnog vrha u Vašingtonu. Naš sagovornik nam otkriva da Milo ima i podršku duboke države u Vatikanu, ali ne i samog pape.

- Svi njegovi kokainski putevi po moru, sada se presecaju. To neko radi, a to svedoči da Đukanović gubi podršku zvaničnih struktura i NATO-a, ali i moćnih zapadnih država - kaže Raković.

KO JEDINI MOŽE DA SMENI MILA ĐUKANOVIĆA?

Politički analitičar i novinar Milovan Jovanvić kaže da smena vladajuće garniture u Crnoj Gori nije ni na vidiku i da će Milo Đukanović rešiti podelu koja je stvorena, na isti način, na koji je rešavao prethodne krize u Crnoj Gori.

- Očekujem da tenzije splasnu, da se nastavi dijalog i pronađe rešenje. Tako je bilo 1997. kada je smenjivao Momira Bulatovića na čelu DPS-a, 2006. kada se Crna Gora odvojila na referendumu, 2008. kada je priznala Kosovo i 2017. godine postala 29. članica NATO pakta, tako će biti i sada - rekao je Jovanović za Alo.rs.

Milovan Jovanović

Privatna arhiva

Milovan Jovanović, Foto: Privatna arhiva

Jovanović kaže da međunarodna zajednica, ali i narod u Crnoj Gori, nažalost, ne vide alternativu Milu Đukanoviću i DPS-u.

- DPS je jedna bivša komunistička partija koja je od pada Berlinskog zida neprekidno na vlasti. Đukanović je neko ko kontroliše apsolutno sve u Crnoj Gori. Opozicija je takođe najdugovečnija opozicija u Evropi, posvađana, podeljena, bez ideje, plana, vizije i kredibiliteta. Nove malde snage koje su se pojavile, poput Alekse Bečića i Dritana Abazovića, nemaju snage da bilo šta promene - smatra Jovanović.

Naš sagovornik događaje u Crnoj Gori vidi kao uvertiru za parlamentarne izbore.

- Sve što se sada dešava u Crnoj Gori vezano je za parlamentarne izbore koji će se održati vrlo brzo. Za očekivati je da će DPS zadržati vlast i da će Duško Marković ostati premijer. Vrlo je verovatno i da će se SDP Ranka Krivokapića posle izbora vratiti u vlast - analizira Jovanović.

Naš sagovornik poriče mogućnost sukoba Đukanovića i Markovića.

- Njih dvojica su najbliži saradnici. Marković je čovek od najvećeg poverenja Mila Đukanovića, s samo neko ko je naivan može da poveruje u sukob između njih dvojice. Ne postoji niko u DPS-u dovoljno moćan da ugrozi Đukanovićevu poziciju.

 

 

 

Komentari (1)

veteran

18.05.2020 22:00

Pa u Crnoj Gori komunisti nikad nisu ni silazili sa vlasti.