Milo Đukanović i Amfilohije Radović
Printscreen/Youtube
Milo Đukanović i Amfilohije Radović, Foto: Printscreen/Youtube

 

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević u intervjuu za portal Sve o Srpskoj govorio je o hapšenjima u Budvi i Đukanovićevoj diktaturi.

Takođe, Knežević smatra, da će u nedelju biti uhapšen i mitropolit Amfilohije, pošto je mitropolit saopštio da će od sada on prijavljivati i molebane i litije.

Intervju prenosimo u celosti:

Kakav razvoj događaja očekujete posle „Budve", kakav će biti narodni odgovor?
- Uveren sam da će građani znati da na miran nenasilan način iskažu svoj otpor na sve ovo što se dešava u Crnoj Gori i da ćemo na prvoj narednoj litiji, sad u nedelju, imati desetine i desetine hiljada građana na crnogorskim ulicama. Nastavićemo da branimo ono što smatramo svojim duhovnim i istorijskim nasleđem.

Litije i narodna energija koja se u njima pokazuje - da li su neka vrsta vetra u jedra opoziciji u njenom delovanju? Litije su otvorile prostor za objedinjavanje, da i ljudi iz Milovih redova priđu narodu…

PROČITAJTE JOŠ:

 

U kakvoj klimi će se odigrati nova izborna kampanja i novi izbori? Kakvu promenu u biračkom telu su napravile litije, ali i Kovid-19 - s obzirom na to da je Đukanovićeva vlast oslonjena na NATO, ali NATO nije podržao Mila u kriznoj situaciji ničim osim ponudom da preveze pomoć ako je neko drugi ukaže…

Zatim je pre svih, ne poštujući nikakve medicinske standarde, proglasio Crnu Goru za fri-korona destinaciju, istovremeno označavajući Srbiju kao nestabilno epidemiološko žarište u regionu. Ne dozvoljavajući građanima Srbije da uđu u Crnu Goru, istovremeno nije dozvolio ni građanima Crne Gore da iz Srbije uđu u Crnu Goru bez odlaska u karantin i prolaska kroz jedan institucionalno-birokratski pakao Nacionalnog koordinacionog tela.

Proglašavajući Crnu Goru za fri-korona destinaciju doveo nas je u paradoks: Nacionalno koordinaciono telo i Vlada su objavili spisak država u koje državljani Crne Gore mogu ići; na tom spisku su bile i Hrvatska i Nemačka; nakon par dana su i Hrvatska i Nemačka proglasile spisak država u koje ne treba ići, a na spisku se našla - Crna Gora.

- To najbolje govori o politikantskom i licemernom pokušaju da se Srbija i srpski narod označe kao sumnjivi - i sa medicinskog aspekta, ne samo u Srbiji nego i u Crnoj Gori.

Na opoziciji je velika odgovornost da nađe neki zajednički imenitelj delovanja i da u narednom periodu osmislimo strategiju kako bismo zaustavili Đukanovića u novoj krađi izbora.

Da li će opozicija naći taj najmanji zajednički imenitelj?
To je naša obaveza i to građani od nas očekuju. Mi bi trebalo da budemo deo jednog opštenarodnog pokreta koji bi trebalo da demokratskim sredstvima oslobodi Crnu Goru.

Šta je potrebno za resuverenizaciju Crne Gore, pa i Balkana?
Crna Gora je nazavisna država. Bez obzira na to što imamo dokaze da je na referendumu 2006. bilo niz nepravilnosti i da je pokraden (i dan danas isplivavaju dokazi) mi nemamo nameru da preispitujemo crnogorsku nezavisnost. Ali, itekako ne želimo da se Crna Gora gradi na antisrpskom narativu. Jer, od 2006. godine je krenuo obračun sa srpskim narodom u Crnoj Gori, sklanjanjem srpskog jezika iz službene upotrebe iako je to većinski jezik, asimilacijom srpskog naroda na popisu, asimilacijom srpskog naroda u državnoj upravi - a sada, evo, i obračunom sa SPC i obračunom sa srpskim liderima u Crnoj Gori.

BONUS VIDEO: Udahni glasanje

 

PROČITAJTE JOŠ: