Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

"Posle trinaest godina neprekidnog sprovođenja antisrpske politike i sveobuhvatne diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori, režim Mila Đukanovića je predloženim Zakonom o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica pribegao otvorenom pravnom nasilju.

Umesto da se sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, kao što je to učinjeno sa drugim crkvama i verskim zajednicama, zaključi ugovor o regulisanju svih pitanja od zajedničkog interesa, Đukanovićev srbomrzački režim bezočno poseže za njenom imovinom i ukidanjem verskih sloboda i prava svakog pojedinca na slobodu veroispovesti. Usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, čijim odredbama se upravo to čini i ozakonjuje otimačina imovine Srpske Pravoslavne Crkve upisom u imovinu države Crne Gore, dugogodišnja politika diskriminacije u cilju asimilacija i eliminacije Srba u Crnoj Gori, dostiže vrhunac.

Posle usvajanja ovog zakona u Skupštini Crne Gore, poslednji korak u sprovođenju Đukanovićeve strategije čišćenja Crne Gore od svega što je srpsko može biti samo fizičko uništenje onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, po ugledu na ustašku NDH.

Sistemska diskriminacija Srba i eskalacija brutalnog osporavanja srpskog nacionalnog, jezičkog, kulturnog i verskog identiteta već dugo zahteva energičnu reakciju srpske vlasti u zaštiti interesa Srba u Crnoj Gori i ne može se smatrati mešanjem u unutrašnje stvari Crne Gore. Posledica vođenja politike dobrosusedskih odnosa, koju zastupaju predsednik Republike i Vlada Srbije, ne sme, kako je to danas slučaj, da bude pogoršanje položaja do same ugroženosti opstanka srpskog naroda van Srbije", izjavio je Miloš Ković, člana Predsedništva pokreta METLA 2020 i predsednik Političkog saveta DSS-a nakon govora predsednika Vučića nakon sastanka sa patrijarhom Irinejem.

Komentari (1)

milic

04.01.2020 17:33

Nebih ja tamo pravio auto put a sto cemo tamo kada i za one tamo nema prava ni slobode.Pokazali su svoje pravo lice.