korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Prema novim pravilima obavezno je nošenje maski u prodavnicama, javnom prevozu, medicinski ustanovama...

Maske će morati da nose i zaposleni u kafićima i restoranima, piše portal Indeks.

Prema odluci o nužnim merama za organizaciju okupljanja, na kojima je prisutno više od 100 učeniska, organizatori su obavezni da dostave obaveštenje teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite elektronskom poštom, najkasnije 48 sati pre planiranog početka događaja.

Obaveštenje mora da sadrži svrhu, mesto, dan i vreme održavanja i podatke o kontakt osobi i očekivanom broju učesnika.

Organizatori okupljanja sa više od 100 učesnika moraju da vode pisanu evidenciju o svim učesnicima, a krizni epidemiološki štab preporučuje da se na skupove ne pozivaju starije osobe ili hronični bolesnici.

Zagreb

Tanjug / AP

Zagreb, Foto: Tanjug / AP

Maske moraju da nose svi koji pružaju usluge na okupljanjima, osim muzičara, a uz to potrebno je da im stalno bude na raspolaganju dezinfekciono sredstvo za ruke.

Ima tu još konkretnih pravila, pa tako hranu i napitke svaki gost mora da dobije u individualnim porcijama, a svaki plesač mora da ima četiri kvadrata prostora za sebe.

Zabranjeno je rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Još u subotu počela je primena strožih mera na granici koje za sve državljane zemalja nečlanica Evropske unije znače obavezni negativni test na koronavirus, ne stariji od dva dana ili obaveznu četrtanestodnevnu samoizolaciju, piše portal Indeks.

PROČITAJ JOŠ: